Ελασσόνα

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής στο Δημαρχείο Ελασσόνας

Αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου Ελασσόνας, είναι η δημοτική αρχή Γάτσα- Καρανίκα. Αφορμή αποτελεί η νέα τιμολογιακή πολιτική άρδευσης στο Δήμο, με την οποία εισήχθη ένα άδικο και αντιπεριβαλλοντικό τεκμαρτό σύστημα τιμολόγησης, που έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος για την τσέπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων του Δήμου να εκτινάσσεται στα ύψη.

Αυτή τη μεγάλη αδικία κατήγγειλαν σήμερα Τετάρτη 29 Απρίλη, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο Ελασσόνας μετά από κάλεσμα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων του Δήμου Ελασσόνας, εκπρόσωποι από τους συλλόγους και τα χωριά.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Βακράτσας και Γιάννης Παπαδημητρίου, εκφράζοντας την ολόπλευρη στήριξη του συνδυασμού στα αιτήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης μίλησε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου. Ακολούθησε η ανάγνωση και η έγκριση ψηφίσματος των συλλόγων, με το οποίο καταγγέλλεται η απόφαση της  δημοτικής αρχής να τροποποιήσει τα τέλη άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, προβλέποντας πως η βεβαιωθείσα χρέωση, κατά έτος- ανά καλλιέργεια και χρήση, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, και μάλιστα με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων Σαρανταπόρου, Ολύμπου, Βαλανίδας και Τσαριτσάνης, εκπρόσωπο από τον Αγροτικό Σύλλογο Ποταμιάς και τους Προέδρους των Κοινοτήτων Μηλέας και Σαρανταπόρου, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος αφού παρέλαβε το ψήφισμα των συλλόγων, προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» δίνοντας «δίκιο» στις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των αγροτών.

«Έχετε, δίκιο», «είναι άδικη η τιμολογιακή πολιτική», «θα είναι προσωρινή, δηλαδή μόνο για φέτος», ήταν η μόνιμη επωδός του δημάρχου στη συνάντηση. Την ίδια στιγμή, αποκάλυπτε την επιχειρηματική λογική με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της άρδευσης η συμπαράταξη Γάτσα- Καρανίκα: σαν υπηρέτης της διαχρονικής πολιτικής του «κόστους- οφέλους» και σαν συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης Ευαγγέλου, η παράταξη του οποίου ειρήσθω εν παρόδω ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο την επίμαχη φετινή τιμολογιακή πολιτική.

Η δημοτική αρχή, κλείνοντας τα μάτια στην προφανή αδυναμία των υδρευτών να καταβάλλουν προκαταβολικά αλλά και έως τη λήξη της αρδευτικής περιόδου τα πολλαπλάσια ποσά που θα τους βαρύνουν, ανοίγει το «ασκό του αιόλου», για το τελικό χτύπημα της παραγωγικής δραστηριότητας στο Δήμο Ελασσόνας, αφού θα κινδυνεύσουν να μείνουν απότιστες δεκάδες στρεμματικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Δεν παρέλειψε ο Δήμαρχος Ελασσόνας, επικαλούμενος την «τσέπη» του Δήμου, να προτάξει την «υπακοή» στη νομιμότητα, και στον ανταποδοτικό χαρακτήρα της άρδευσης, ενώ πιεζόμενος κατακεραύνωνε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων, λέγοντάς τους πως «αυτά τα λέει το ΚΚΕ…».

Η «υπευθυνότητα» βέβαια της δημοτικής αρχής, σε αντιδιαστολή με αυτά «που λέει το ΚΚΕ» σημαίνουν τέτοιο χαράτσωμα για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας, που δεν έχει ματαδεί.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, και με δεδομένη την άρνηση της δημοτικής αρχής να επανατοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό, οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη συλλογή υπογραφών στα χωριά, όπου μεταξύ άλλων θα αιτούνται και την σύγκληση ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου για το θέμα.

Previous ArticleNext Article