Λάρισα

Δ. Ευθυμίου: «Τουριστικός γίγαντας σε χρόνιο λήθαργο ο Δήμος Αγιάς»

Τις τεράστιες δυνατότητες και τις ευρύτατες προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς στον τουρισμό αναδεικνύει με παρέμβασή του στην «Ε» ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ευθυμίου.

Τονίζοντας το πόσες ευκαιρίες έχουν χαθεί στα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια επισημαίνει την ανάγκη για δημιουργική ενότητα, την προώθηση μιας νέας προσέγγισης με ένα μείγμα παλαιών και νέων, για την ανάδειξη της περιοχής και την ανάπτυξή της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Η περιοχή της Αγιάς, όπως αναφέρει, είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος. Βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς διαθέτει χιλιόμετρα παραλίας, βρίσκεται κοντά στο Πήλιο, στον Κίσσαβο, στον Όλυμπο, στην κοιλάδα των Τεμπών. Διαθέτει εύφορη γη, φαράγγια, φυσικές ομορφιές και ιστορία που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα στα παράλια του νομού μας βλέπουμε ελάχιστους τουρίστες, ενώ βλέπουμε την τουριστική ανάπτυξη να συντελείται στη γειτονική περιοχή του Πλαταμώνα και των Ν. Πόρων καθώς και του Πηλίου με αυξανόμενη ροή ποιοτικού τουρισμού. Πολλές περιοχές της χώρας μας με αντίστοιχα και λιγότερα πλεονεκτήματα βασίστηκαν στην τουριστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα οι δημότες των περιοχών αυτών να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση δημιουργώντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Το παράδοξο της περιοχής είναι ότι καθώς επί εικοσαετίας έχει την ίδια δημοτική αρχή, θα περίμενε κανείς η σταθερότητα καθώς και το οποίο σχέδιο και ο οποίος προγραμματισμός έργων να είχαν υλοποιηθεί. Και ο απώτερος σκοπός, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων να είναι εμφανείς. Αυτό δεν έχει συμβεί, δεν έχει έρθει η ανάπτυξη απεναντίας μας θλίβει το γεγονός ότι παρόλο το πέρασμα των χρόνων δεν μπόρεσε η περιοχή να αποκτήσει οργανωμένες υποδομές, ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου, να έχει δημιουργήσει μεγάλες εκδηλώσεις και festivals, να παρέχει ευκολίες, να αναδείξει την ιστορία του τόπου, να αναδείξει τον ιαματικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό με απώτερο σκοπό την προσέλκυση τουριστών με μέσο όρο διαμονής τουλάχιστον τις επτά ημέρες.

Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας, θα πρέπει να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με νέους εναλλακτικούς τρόπους και καινοτόμες ιδέες. Η συμμετοχικότητα θα πρέπει να είναι οδηγός μας, οι νέες αγορές το ζητούμενο, η δημιουργία cluster και συνεργατικών σχημάτων, η διαφάνεια, το να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας επιδίωξη όλων μας. Το παλιό πρόσφερε ανάλογα με τις δυνάμεις του, δεν είναι αυτό αρκετό πλέον. Μπορούμε να προσφέρουμε, μπορούμε να ενώσουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ας τοποθετήσουμε την Αγιά στη θέση που της αρμόζει».

eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article