Ελλάδα

Γιώργος Κρεμλής: Το «καλό όνομα» σ’ ένα γκρίζο ευρωψηφοδέλτιο

Το γενικό συμπέρασμα από την ανακοίνωση του βασικού κορμού του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές είναι ότι πρόκειται για φιάσκο. Χειρότερο δεν θα μπορούσε να είναι. Όσοι και όποιοι και αν εκλέγουν θα πρόκειται για τη χειρότερη ευρωπαϊκή εκπροσώπηση που έχει ποτέ η ΝΔ.

Χωρίς ούτε μια αξιόλογη προσωπικότητα ανάμεσά τους Οι καιροί του Βαρβιτσιώτη, του Χριστοδούλου, του Λαμπρία, του Ευρυγένη, του Μαρίνου, του Ζαχαράκι, ή του Χατζηδάκη και της Γιαννάκου, από τους νεότερους είναι παρελθόν για τη ΝΔ. Ο νεομητσοτακισμός χρίζει υποψηφίους ευρωβουλευτές χωρίς καν ξένη γλώσσα.

Η απερχόμενη ομάδα παραμένει παρότι -με μια εξαίρεση- αποδείχθηκε αποτυχημένη και δυο τουλάχιστον περιπτώσεις κακόφημη -ενώ τουλάχιστον ένα από τα μέλη της ταυτίσθηκε με τον Σαλβίνι και τον Ορμπάν.

Από τα κομματικά πολιτικά στελέχη που εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο σε μια περίπτωση πρόκειται για κανονική- και άδοξη- αποστρατεία. Σε μια κομματική επιβράβευση ενός παραποιημένου βιογραφικού.

Δυο άλλες υποψηφιότητες προήλθαν από ενδοκομματικές διευθετήσεις στις οποίες περισσότερο ξεχωρίζει η ροπή προς ένα συγκεκριμένο είδος κοκεταρίας παρά η ευρωπαϊκή γνώση. Και ένας υποψήφιος επιβραβεύεται για τις -κακές- υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ηγεσία.

Στους νέους υποψηφίους μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά. Η δυσφήμηση της ανανέωσης. Η ιδέα της αυτοπαρουσίασης μάλιστα απεδείχθη ατυχής για ορισμένους που ανέδειξαν τον τραγέλαφο της συγκρότησης τους.

Δεν λείπει ο νεποτισμός με την προώθηση γόνων, εγνωσμένης μετριότητας. Ως ρουσφέτια επίσης προστέθηκαν κάποιοι αυτοθαυμαζόμενοι και δυο τρεις ψιλοάσχετοι, που αυτοπαρουσιαζομενοι έδειξαν ότι δεν έχουν ιδέα τι είναι η κοινοτική Ευρώπη.

Ορισμένοι είναι εμφανώς απολίτικοι ή απλώς θέλουν να κάνουν καριέρα. Μετέχει κι ένας πράγματι διακεκριμένος επιστήμονας του εξωτερικού, αλλά με βιογραφικό γυρολόγου: από το ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι και τώρα στη ΝΔ. Είναι ορατή επίσης και η παλαιοκομματική -αν όχι κυνική- εκμετάλλευση της προσωπικής γενναιότητας.

Σ’ αυτό το γκρίζο ψηφοδέλτιο η έννοια της ουσιαστικής υποψηφιότητάς για παρουσία στην επόμενη, δύσκολη, σύνθεση, του Ευρωκοινοβουλίου διασώζεται σε δυο-τρεις περιπτώσεις:

Η πιο πλήρης από αυτές είναι η υποψηφιότητα του του Γιώργου Κρεμλή. Είναι ένας από τους «Έλληνες των Βρυξελλών» που γνωρίζουν καλά τις κοινοτικές λειτουργίες και επιπλέον διαθέτει κοσμοπολίτικη αντίληψη, πολιτική κουλτούρα και προσωπικό ήθος.

Ο Κρεμλής αποχώρησε πρόσφατα από τη Κομισιόν και έχει το καλύτερο «ευρωπαϊκό» βιογραφικό. Πρωτίστως έχει σοβαρή εξειδίκευση σε συγκεκριμένου τομείς αιχμής- όπως η ενέργεια και το περιβάλλον- που θα κάνει την υπηρεσιακή εμπειρία του ισχυρό πολιτικό προτέρημα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από το 1981 που εντάχθηκε στην Επιτροπή, εκτός από τις στρατηγικές θέσεις που είχε διαδοχικά, συνεργάσθηκε και με τις ελληνικές υπηρεσίες ως σύμβουλος ή συντονιστής τους με την ευρωπαϊκή διοίκηση.

Παράλληλα έχει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα και διδακτική εμπειρία, αλλά και άνεση ευρωπαϊκής κυκλοφορίας με τέσσερις γλώσσες. Λίγοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και πάντως κανείς άλλος από τους συνυποψηφίους του δεν έχει τόσα προσόντα απολύτως προσαρμοσμένα στις ανάγκες που πρέπει να καλύπτει η δραστηριότητα ενός ευρωβουλευτή.

Αν το καλό όνομα του Κρεμλή στις Βρυξέλλες και τις κοινοτικές υπηρεσίες, αρκεί για να διασώσει ένα κακό το ψηφοδέλτιο είναι άλλη υπόθεση.

kontranews.gr – Του Γ. Λακόπουλου

Previous ArticleNext Article