Ελασσόνα

Απούσα και πάλι η απερχόμενη δημοτική αρχή της Ελασσόνας από τον λαϊκό εορτασμό της Αποκριάς

Γράφει ο δρ Κώστας Σαχινίδης, υποψήφιος δήμαρχος

Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Ελασσόνας ένιωσαν την αδυναμία της απερχόμενης δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο βασικές πολιτιστικές ανάγκες του τόπου, όπως είναι ο εορτασμός της Αποκριάς. Εκεί που πολλοί δήμοι της Ελλάδας, με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις τους, συγκεντρώνουν, κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκεπτών-τουριστών, η Δημοτική αρχή του απερχόμενου Δημάρχου κ. Ν. Ευαγγέλου ούτε μια αφίσσα ή οποιοδήποτε αποκριάτικο σύμβολο δεν ανήρτησε σε κανένα σημείο της Ελασσόνας, ώστε να καταλάβουν οι δημότες και οι διερχόμενοι τουρίστες ότι διανύουμε τις κορυφαίες ημέρες της Αποκριάς. Μάλιστα πολλοί από αυτούς, μάταια, αναζητούσαν που μπορούν να δουν τον Ελασσονίτικο τρόπο εορτασμού της Αποκριάς και αναγκάζονταν να φεύγουν απογοητευμένοι γιατι όχι μόνο δεν υπήρχε ούτε ένα σημάδι σχετικά με την Αποκριά στην Ελασσόνα αλλά δεν υπήρχε και ούτε ένα σημείο πληροφόρησης για το τι γίνεται στα χωριά της Ελασσόνας. Μάλιστα, στο Βαρόσι και σε ορισμένα χωριά υπήρχαν πολύ σημαντικές εορταστικές εκδηλώσεις, όπως στην Τσαριτσάνη, στην Αετορράχη, στον Ευαγγελισμό, στο Μεσοχώρι, στη Δολίχη κ.α., οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών τους Συλλόγων.

Το μόνο αποκριάτικο σημείο αναφοράς στην πλατεία της Ελασσόνας ήταν τα προγράμματα δύο κεντρικών καφετεριών, οι οποίες, αν και είχαν δύο εξαίρετες δημοτικές ορχήστρες, λόγω του ανταγωνισμού των ιδιοκτητών τους, είχαν τόσο έντονη και εκκωφαντική ένταση στα ηχητικά τους συστήματα, που δημιουργούσαν ένα μουσικό πανδαιμόνιο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναγκάζεται να φεύγει μακριά και από την πλατεία.

Ασφαλώς θα μπορούσε και ο Δήμος να οργανώσει ορισμένες, έστω, αποκριάτικες εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης αλλά αδράνησε για μια ακόμη φορά. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα μόνο από τα κύρια παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν, παλαιότερα, στην Ελασσόνα και στις πλατείες των χωριών ολόκληρης της περιοχής, τα οποία ήταν:

1. Οι φωτιές.

2. Τα μεταμφιεσμένα καρναβάλια ή μασκαρεμένοι.

3. Τα σατιρικά δίστιχα ή πολύστιχα και τα αποκριάτικα τραγούδια και οι χοροί, όπως ήταν τα χοροτράγουδα «Μπρε μπρε τις μεγάλες αποκριές», «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» κ.ά.

4. Το «Γαϊτανάκι» (σε ορισμένες κοινότητες).

5. Η αναπαράσταση-παρωδία του παραδοσιακού γάμου (σε ορισμένες κοινότητες).

6. Οι βραδινές επισκέψεις των μεταμφιεσμένων σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια,

7. Οι ιδιαίτερες λαϊκές εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, όπως ήταν το «Μουτζούρωμα» ή μαύρισμα των διερχομένων από την πλατεία κ.ά.

Μερικά από αυτά τα δρώμενα ή και όλα θα μπορούσαν να γίνουν και στην Ελασσόνα, με ειδικά προγράμματα προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητα, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Φορείς της περιοχής. Όμως φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή του Ν. Ευαγγέλου, αν και κατάγεται από χωριά της περιοχής μας υποτιμά και περιφρονεί τον λαϊκό μας πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με την αδιαφορία που επέδειξε για τους δημότες της Ελασσόνας, όχι μόνο δεν κατόρθωσε αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους, αλλά εμμέσως τους έδιωξε από την πόλη μας και τους άφησε να αναζητήσουν άλλους τόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εγκαταλείποντας για μια ακόμη φορά την Ελασσόνα.

Η αρνητική στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Ν. Ευαγγέλου, φανερώνει ότι αυτή ποτέ της δεν κατάλαβε ότι είναι υποχρεωμένη, λόγω του κορυφαίου αυτοδιοικητικού θεσμού που υπηρετεί, να βρίσκεται κοντά στο πολιτιστικό ΄΄γίγνεσθαι΄΄ του λαού, σε όποια εποχή, ώστε η ζωή των δημοτών να είναι πιο ευχάριστη για να παραμένουν στον τόπο τους και να μην φεύγουν. Επίσης δεν κατάλαβε ακόμη ότι τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, που αυτή υποτιμά, μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό πόλο τουριστικής προσέλκυσης στην Ελασσόνα και στα χωριά της, ώστε να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη, με πολλούς τρόπους. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα σε διάφορους γειτονικούς δήμους (Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Λάρισας κ.ά.), οι οποίοι, με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις τους συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου στην πόλη τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο τόπος μας χρειάζεται δήμαρχο με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες και με ανοιχτά μάτια που να είναι κοντά στους δημότες του και να φροντίζει για τις πολιτιστικές τους ανάγκες.

Η μόνη εγγύηση για την πολιτιστική και τουριστική ΑΝΑΠΤΥΞΗ ολόκληρης της περιοχής Ελασσόνας είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΠΕΡΡΑΙΒΩΝ» που διαθέτει τα πλέον έμπειρα στελέχη με επιστημονική γνώση του Λαϊκού μας Πολιτισμού και πλούσια ανιδιοτελή πολιτιστική δράση και προσφορά όσο καμιά άλλη τοπική δημοτική κίνηση.

Previous ArticleNext Article