Λάρισα

Αθηνά Σιαφαρίκα: Να διαφυλαχθεί και να αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών

Με καταγωγή από τον Τύρναβο, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, η Αθηνά Σιαφαρίκα, υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στο νομό Λάρισας, επισκέφτηκε παραγωγούς της περιοχής Τυρνάβου, με τους οποίους συνομίλησε για τη φετινή σοδειά. Η έντονη χαλαζόπτωση τους τελευταίους μήνες άφησε, κυριολεκτικά, το αποτύπωμά της στους καρπούς, αλλά και στην τσέπη των παραγωγών.

Οι έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΕΛΓΑ, καθώς και οι καταγγελίες των παραγωγών για έλλειψη διαφάνειας, επιβαρύνουν τα χρονίζοντα προβλήματα. Ακόμα, “αναταράξεις” στις διεθνείς σχέσεις ΕΕ και ορισμένων τρίτων χωρών αποκλείουν την τοπική παραγωγή από μεγάλες αγορές, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αντικαταστήσουμε, με σοβαρή διείσδυση στην Ευρώπη και αλλού.

Η επίλυση των ζητημάτων θα βασιστεί σε δυο κύριες παραμέτρους: Πρώτον, στην πολιτική βούληση εκείνης της κυβέρνησης που δεν θα φοβηθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προς όφελος των παραγωγών. Αλλά και σε νέους πολιτικούς που έχουν τις γνώσεις να διαπραγματευτούν στα κλειστά γραφεία Αθήνας-Βρυξελλών, όπου πια γίνονται διαπραγματεύσεις και λαμβάνονται αποφάσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Δεύτερον, στη θεσμική ανασυγκρότηση του αγροτικού κόσμου, με τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και τη σύσταση θεσμών που ενιαία θα σχεδιάζουν, μελετούν, γνωμοδοτούν, συμβουλεύουν τους παραγωγούς, με βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα (πχ Αγροτικό Επιμελητήριο). Ακόμα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο κατακερματισμός του αγροτικού κόσμου στερεί σημαντικό μέρος της διαπραγματευτικής του δύναμης απέναντι στις τοπικές και διεθνείς αγορές. “Είναι καιρός να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Ας διαλέξουμε τους κατάλληλους ανθρώπους γι’αυτό”, υπογραμμίζει η κ.Σιαφαρίκα.

Previous ArticleNext Article