Ελασσόνα

Άσβεστες μνήμες στο μαρτυρικό «Καυκάκι»!

Σκυθρωπά πρόσωπα, άσβεστες μνήμες, συγκίνηση, περισυλλογή και ηχηρά μηνύματα στην εφετινή 77η επέτειο για τους 140 και πλέον κατοίκους του Δομένικου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, του Αμουρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία «Καυκάκι»!

Στην επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν χθες Κυριακή (ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομένικου, μετά τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στο εκκλησάκι στην ιστορική θέση «Καυκάκι», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων (…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο ιερέας π. Δημήτριος Ευαγγέλου και ο διάκονος π. Ιάκωβος.

Ομιλήτρια της 77ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομένικου, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες, ήταν η κοινοτική σύμβουλος Ελένη Τσιάρα, που με ζωντανό και περιεκτικό λόγο περιέγραψε την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα εκείνης «της μαύρης Τρίτης του 1943» με πολλά μηνύματα. Τότε που «ο τόπος δοκίμασε την εκδικητική μανία και το καταστροφικό μένος των ιταλικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστική, ανάμεσα στα άλλα, η περιγραφή της ομιλήτριας: «…Στη θέση «Καυκάκι» οι κάτοικοι του Δομένικου κατέβηκαν από τα φορτηγά και οδηγήθηκαν στην άκρη του δρόμου. Είχε ήδη βραδιάσει όταν ήρθε η διαταγή για την εκτέλεση από τον εγκληματία πολέμου διοικητή της Μεραρχίας Πινερόλο αντιστράτηγο Μπενέλι: να εκτελεστούν όλοι! Στις 12 τα μεσάνυχτα οι στρατιώτες χώρισαν τους άνδρες σε ομάδες των 7 ατόμων και άρχισαν οι εκτελέσεις με ριπές πολυβόλων. Μόνο 6 κατάφεραν να σωθούν καθώς παρέμειναν κρυμμένοι κάτω από το σωρό των πτωμάτων των υπόλοιπων εκτελεσθέντων. Συνολικά όλα τα θύματα της τραγικής αυτής ημέρας έφτασαν τα 132, όλοι τους ειρηνικοί, άοπλοι και άμαχοι πολίτες, που εκτελούνται άνανδρα και βάναυσα. Και ανάμεσά τους ο ιερέας του χωριού, ο παπα-Δημήτρης ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από τα πολυβόλα ενός αδίστακτου Ιταλού».

ΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Και η Ελένη Τσιάρα «καταθέτει» με νόημα, στέλνοντας τα δικά της μηνύματα:

«Υποκλινόμαστε και κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων αυτών που έφυγαν τόσο άδοξα από τη ζωή, αλλά έφυγαν με την πίστη ότι είναι αθώοι και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα πρυτανεύσει. Η σφαγή στο Δομένικο αποτελεί ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα.

Είναι σε όλους γνωστές οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ξεχωριστών Δομενικιωτών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου και πρόεδρο της Κοινότητας Δομένικου Στάθη Ψωμιάδη, οι οποίοι δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για ανάδειξη, προβολή του ολοκαυτώματος του Δομένικου και απονομή δικαιοσύνης, απευθυνόμενοι και στις ιταλικές αρχές.

Το Δομένικο ενωμένο διεκδικεί:

Τις εύλογες, δίκαιες και πλήρεις, ηθικές και υλικές αποζημιώσεις, για τις καταστροφές που υπέστηκε το χωριό μας σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται ποτέ.

Ο αγώνας για την απόδοση δικαιοσύνης είναι υποχρέωση μας για να σταθεί οδηγός στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες θηριωδίες ποτέ ξανά από κανέναν κατακτητή.

Χαιρετίζουμε την επανακατάθεση της αγωγής που έγινε στις 2 Ιανουαρίου καθώς και τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή των Ελλήνων ότι θα ρυθμίσει το ζήτημα του Δικαστικού ενσήμου για τις αγωγές που καταθέτουν Θύματα Πολέμου και περιμένουμε με αγωνία την εκδίκαση της υπόθεσης που θα γίνει σε 3 περίπου μήνες από σήμερα, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Λάρισας. Θα είμαστε όλοι εκεί.

Ας γίνει σήμερα το προσκύνημα σε τούτο τον αγιασμένο τόπο, ένα πανανθρώπινο μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης».

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη (μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του σθεναρή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν οι απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές/τριες, απονομές βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομένικου με θέμα «Ολοκαύτωμα του Δομένικου», καθώς επίσης και βράβευση αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2020» παρευρέθηκαν:

Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Καλομπάτσιος, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, η γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Ζωή Φτίκα, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αθ. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Alessandro Ferranti, ο δήμαρχος Καλαβρύτων – πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Αθ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και αντιπρόεδρος του Δικτύου Γιάννης Σταθάς, εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυρ. Βελόπουλος», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αθ. Ζιώγας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ι. Νάνος, Ι. Δραγατσίκης, Γ. Κατσιούρας, Κ. Τσούρης, εκ μέρους του Δήμου Τυρνάβου ο αντιδήμαρχος Χρ. Μάμμος, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισυνταγματάρχης Μηχανικού της 1ης Στρατιάς Βασ. Γιαχοντής, ο γενικός περιφερειακός Αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Αστ. Μαντζιώκας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας – πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγείου Τ. Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Ιππ. Τζιουμακλής, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δοδοντσάκης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Δομένικου, Αμουρίου, Δαμασίου, Μεσοχωρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας Γιάννης Μπέφας, ο πρόεδρος του συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας Απόστ. Βερέμης, εκπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου – κοινοτάρχης Στάθης Ψωμιάδης, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – πολιτευτής Γιάννης Καριπίδης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – πολιτευτής Ευάγγ. Αποστόλου, το μέλος της Ένωσης Θυμάτων και καμένων Κτιρίων κατοχής Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης και χωριών Επαρχίας Ελασσόνας Αθ. Γκουντρουμπής, μέλη της οικογενείας του αείμνηστου μοίραρχου Νικολάου Μπάμπαλη, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Απανταχού Δομενικιωτών, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων, μαθητές και πολύς κόσμος από το Δομένικο και τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε») – eleftheria.gr

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article