Ελασσόνα

Εκδήλωση μνήμης για την εκτέλεση των άμαχων πατριωτών στο Σαραντάπορο

Ο Σύλλογος Απανταχού Σαρανταποριτών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομενίκου  και την Ένωση Θυμάτων και καμένων Κτιρίων  κατοχής  Μαρτυρικής κοινότητας Τσαριτσάνης και χωριών της Επαρχίας Ελασσόνας,  με αφορμή την ημέρα μνήμης της εκτέλεσης των άμαχων πατριωτών στο Σαραντάπορο στις 19/1/1944, διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο, «Μνήμη & Χρέος, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση»,  το Σάββατο 19/1/19 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο «Βασίλειος Φαρμάκης» στην Ελασσόνα.

  • Εισαγωγή, χαιρετισμοί, συντονισμός, Δρ. Συγγελάκης  Αριστομένης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  • Για τα δεινά των κατοίκων στην «νεκρά» ζώνη του Σαρανταπόρου, την πυρπόληση του χωριού και την εκτέλεση των αμάχων, Ντάλλας Ιωάννης, πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών.
  • Για το Ολοκαύτωμα Δομενίκου και την δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων, Ψωμιάδης Στάθης, πρόεδρος συλλόγου Οικογενειών θυμάτων ολοκαυτώματος Δομενίκου.
  • Παρουσίαση του ολοκαυτώματος της Τσαριτσάνης, Βαθράκης Θανάσης, πρόεδρος της  Ένωσης Θυμάτων και καμένων Κτιρίων  κατοχής 1941 1944 Μαρτυρικής κοινότητας Τσαριτσάνης και χωριών της Επαρχίας Ελασσόνας.
  • Παράδοση ενιαίου καταλόγου θυμάτων,  καμένων και λεηλατημένων χωριών της Επαρχίας Ελασσόνας 1940-1944, στο Δήμαρχο, στο Εθνικό Συμβούλιο  Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και στο πρόεδρο της διακομματικής  κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.    Σάκης Γκουντρουμπής, συντονιστής των τριών συλλόγων για την εκδήλωση.
  • Κούρτης Δημήτρης, Δικηγόρος Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου.
  • Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
  • Ακολουθεί ανοικτή συζήτηση, συντονισμός  και κλείσιμο της  εκδήλωσης, Δρ.  Συγγελάκης  Αριστομένης.

Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας.

 

Previous ArticleNext Article