Λάρισα

Αναγνώριση ποικιλίας καστάνου Αγιάς ως ΠΟΠ-ΠΓΕ

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων του δήμου Αγιάς και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος συζήτησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, τοπικοί φορείς, με επικεφαλής τους δημάρχους Αγιάς Αντ. Γκουντάρα και Τεμπών Κ. Κολλάτο.

Η συνάντηση κλείστηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βασίλη Κόκκαλη, γι΄αυτό στο ραντεβού παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του γραφείου του και φυσικά παρέστησαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αναλυτικότερα το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς Σκήτης Βαγγέλης Μανίκας, ο πρόεδρος του Α.Σ. Καρίτσας-Στομίου Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος του ΑΣ Αμπελακίων Ευθύμιος Καζαντζής, ο αντιδήμαρχος Τεμπών Κ. Τσεργάς και ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Αντ. Βατζιάς.

Το πρόβλημα αφορά όλους αυτούς που κατέχουν καστανοπερίβολα στον Κίσσαβο, αλλά δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Η κυβερνητική πρωτοβουλία με την σύνταξη των δασικών χαρτών προβλέπει την καλλιέργεια της καστανιάς σε δασική έκταση, οπότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση, νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει το οικονομικό τίμημα για τη χρήση γης, και κατά συνέπεια για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας των επίμαχων εκτάσεων. Επίσης, στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε η διαχείριση των υδάτων από λιμνοδεξαμενές που προτίθενται να συγχρηματοδοτήσουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς Σκήτης Βαγγέλης Μανίκας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης των Αγιωτών με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο μίλησε για «μια εποικοδομητική συζήτηση και για διάθεση εκ μέρους του κ. Φάμελλου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα». Ευχαρίστησε δε, τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη για την παρέμβαση του και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τα προβλήματα τους.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των εκπροσώπων των δήμων Αγιάς και Τεμπών για θέματα νερού (φράγματα, λιμνοδεξαμενές), αλλά κυρίως για την αναγνώριση της ποικιλίας της καστανιάς του δήμου Αγιάς αλλά και του ακτινιδίου ως προιόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Σύμφωνα με τον κ.Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος είχε δεσμευθεί στους παραγωγούς στην γιορτή καστάνου και σε σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε στο Πνευματικό Κέντρο Αγιάς για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών «το κάστανο Αγιάς είναι γνωστό στο πανελλήνιο για την ποιότητα του, η οποία οφείλεται στα συστατικά του εδάφους, στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά κυρίως στο μεράκι των καλλιεργητών. Η κατάταξη του καστάνου, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την τοπική οικονομία, σε κατηγορία ΠΟΠ είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός, ώστε το προιόν να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που του αρμόζει. Είμαστε σε καλό δρόμο, διάθεση υπάρχει απ όλους και ελπίζω σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα».

Previous ArticleNext Article