Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Εμπαιγμός με τη δήθεν κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί!”

«Η μη υλοποίηση των αλλεπάλληλων δεσμεύσεών του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης, όπως και του ιδίου του πρωθυπουργού, για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί οφείλεται σε αβελτηρία ή σε συνειδητή πολιτική επιλογή;». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει στην ερώτησή του ότι «η καθιέρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αποτέλεσε ‘‘χτύπημα’’ της κυβέρνησης στον αμπελουργικό κόσμο. Αποδείχθηκε ένας άστοχος φόρος. Ωστόσο, παρά τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην εμπορία του κρασιού και στους αμπελουργούς, οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από πλευράς κυβέρνησης για κατάργησή του εντός του 2017 αποδείχθηκαν ‘‘λόγια του αέρα’’. Στον προϋπολογισμό του 2018 αναμένονται έσοδα 28 εκατομμυρίων ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο. Εύλογα λοιπόν το ερώτημα: προς τι η σωρεία δηλώσεων περί κατάργησής του εντός του 2017;».

Εν συνεχεία ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραθέτει δηλώσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Αποστόλου επί του θέματος.

Συγκεκριμένα «ο πρωθυπουργός της χώρας στην προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή, στις 18/01/2017, δήλωσε: ‘‘επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα –και πάντως μέσα στο 2017- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί» και από την 82η ΔΕΘ, 9 μήνες μετά, στις 9/9/2017, προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου’’.

Ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ . Αποστόλου ενδεικτικά έχει τοποθετηθεί:

  • Στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας στις 26/5/2017 δεσμεύονταν ότι ‘επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών’’.
  • Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 στις 16/7/17 επαναλάμβανε ότι ‘‘έχουμε δεσμευθεί να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πριν φτάσουμε στο τέλος του 2017’’.
  • Κατά την επίσκεψή του στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στις 30/7/2017 υπενθύμιζε ότι ‘‘όπως έχω ξαναπεί, η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα καταργήσει τον ΕΦΚ στο κρασί’’.
  • Στις εκδηλώσεις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας στις 27/8/2017 εξειδίκευε ότι ‘‘με σχετική νομοθετική ρύθμιση πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο Πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον’’.
  • Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘‘ΕΘΝΟΣ’’, στο δημοσιογράφο Γιώργο Μανέτα στις 23/09/2017 τόνιζε με έμφαση ότι‘μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε πράγματι ένα φόρο στο κρασί ο οποίος δημιούργησε προβλήματα χωρίς μάλιστα να αποδώσει. Γι’ αυτό θα τον καταργήσουμε’’.
  • Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Larissanet σε συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη στις 30/9/2017 υπογράμμιζε ότι ‘‘έως το τέλος της χρονιάς,  θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και  τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών’’.
  • Κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο γάλακτος της ΕΒΟΛ στις 15/12/2017 ξεκαθάριζε ότι ‘‘το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου ήταν έως το τέλος του 2017 συνδέοντας τη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η δέσμευσή μας εξακολουθεί να ισχύει’’.

Και ο Θεσσαλός πολιτικός καταλήγει επισημαίνοντας ότι «παρότι ένα χρόνο τώρα οι δηλώσεις για το θέμα της κατάργησης του φόρου είναι πολλές, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Και αυτό το γεγονός εκθέτει τόσο τους αρμόδιους υπουργούς όσο και τον πρωθυπουργό».

 

 

Previous ArticleNext Article