Ελασσόνα

Ζωντανές οι ελπίδες για δεκάδες Ελασσονίτες

Λήξη αγωνίας, έστω και προσωρινά, για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Λύκεια της Επαρχίας Ελασσόνας, μετά και τη χθεσινή ανάρτηση των βαθμολογιών τους και…τα σχετικά ενημερωτικά προσωπικά SMS.
Οι δυσκολίες των φετινών – σε κάποια μαθήματα – απαιτητικών θεμάτων, σε συνδυασμό και με τα «απόνερα» της δίχρονης «καραντίνας»(…χωρίς κανονική εκπαίδευση…αλλά με τηλεκπαίδευση), αποτυπώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις βαθμολογίες πολλών υποψηφίων, στοιχεία που επιτείνουν και την αγωνία τους.
Όπως έδειξαν οι βαθμολογίες των γραπτών, αρκετοί υποψήφιοι «αγωνίστηκαν» φιλότιμα και το «πάλεψαν» με ψυχραιμία, κάτι που τους αφήνει αρκετά περιθώρια να ελπίζουν για την εισαγωγή τους, βέβαια σε συνδυασμό και με το που τελικά θα κυμανθούν οι βάσεις σε κάποιες σχολές.
Και στη φετινή με ιδιαιτερότητες χρονιά, αισθητή είναι η απουσία αρκετών υποψηφίων που έχουν υψηλές βαθμολογίες και αριστεύουν. Ενδεικτικά, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν επάνω από 18.500 μόρια. Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι. Ακόμη, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι βαθμολογικές επιδόσεις κάποιων υποψηφίων από το ΕΠΑΛ Ελασσόνας.
Έκδηλη η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων για τα τελικά αποτελέσματα των υποψηφίων. Εκπαιδευτικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την «κρυφή» τους πίστη και ελπίδα πως τελικά αρκετοί υποψήφιοι θα εισαχθούν σε κάποια σχολή, παρά τη χθεσινή πρώτη μέτρια «εικόνα» των βαθμολογιών. «Μπορεί σήμερα κάποιοι να είναι δυσαρεστημένοι και όχι πολύ ευχαριστημένοι με τις γενικά μέτριες βαθμολογικές επιδόσεις τους, αλλά όταν θα βγουν οι σχολές μάλλον θα χαρούν και θα χαμογελάσουν…», επεσήμαναν με νόημα κάποιοι εκπαιδευτικοί, που «κουβαλούν» πολύχρονη εξεταστική εμπειρία.
Όπως τόνιζαν εκπαιδευτικοί κύκλοι, κυρίως τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική, η Χημεία, τα Αρχαία, η Βιολογία φαίνεται πως έκαναν τη μεγαλύτερη «ζημιά» στις βαθμολογίες των υποψηφίων και έβγαλαν αρκετό κόσμο έξω από τους αρχικούς του στόχους, κάτι βέβαια που θα φανεί και στις βάσεις αρκετών σχολών. Ακόμη, εκπαιδευτικοί μιλούσαν για μια ακόμη δύσκολη χρονιά, υπενθυμίζοντας πως «τελικά, αυτοί οι υποψήφιοι που δούλεψαν, διάβασαν και μελέτησαν συστηματικά, σίγουρα θα ανταμειφθούν». Ήδη «τρέχει» μια διάχυτη αβεβαιότητα για το που τελικά θα κυμανθούν οι εφετινές βάσεις.
Τα συναισθήματα ανάμικτα χθες και στην Ελασσόνα, με κάποιους χαρούμενους, κάποιους έντονα προβληματισμένους, σκεπτικούς η και απογοητευμένους υποψηφίους, που σκέφτονται πια τη σωστή συμπλήρωση του «γρίφου» του μηχανογραφικού τους, που θα τους οδηγήσει η όχι, στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, σε …«μια θέση στον ήλιο»(…αν βέβαια μπορούμε να μιλάμε ακόμη για «μια θέση στον ήλιο» σε τόσο δύσκολες και περίεργες εποχές). Και όλα αυτά, με τη μόνιμη πια έγνοια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν εδώ και χρόνια τα νοικοκυριά και οι οικογένειες των υποψηφίων φοιτητών, που βέβαια μπορεί να χαίρονται για την επιτυχία των παιδιών τους, αλλά έχοντας κατά νου… οικογενειακούς προϋπολογισμούς που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
Πάντως, οι εκπαιδευτικοί υπενθύμιζαν και χθες τη μεγάλη προσοχή που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι στη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Χαρακτηριστικά, έμπειροι εκπαιδευτικοί «κατέθεταν» και επαναλάμβαναν χθες στην «Ε»: «Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν είναι μια απλή ιστορία, όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι. Θέλει πολύ προσοχή, προσεκτικές επιλογές και καθαρό μυαλό…».
Η «Ε» παρουσιάζει ενδεικτικά κάποια ονόματα υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες, που ήδη «κλείδωσαν» την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.:
Μανώλης Χρήστος 19.170 μ. / Δαγκλή Ελευθερία(ΕΠΑΛ) 19.050 μ., Γκόλτσιου Ελευθερία 18.800 μ., Τζιώγας Ιωάννης 18.660 μ., Τόρμπα Τζενσίλα(ΕΠΑΛ) 17.925 μ., Παπαγεωργίου Άννα(ΕΠΑΛ) 17.840 μ., Γκουντούρας Θεόδωρος 17.839 μ., Δόλγηρας Ελευθέριος – Οδυσσέας 17.733 μ., Μιχαήλ Αθανασία 17.720 μ., Παλιοδήμου Ευδοξία – Χριστίνα(ΕΠΑΛ) 17.620 μ., Κουρνούτη Μαρία 17.520 μ., Αγοράστης Βασίλης 17.050 μ., Κατσάρας Ηρακλής 16.800 μ., Μουσουλή Μαρία 16.640 μ. / Βελέντζα Χαρά(ΕΠΑΛ) 16.480 μ. / Μηνάς Ευάγγελος 16.360 μ., Καραποστόλη Μαρία 16.225 μ., Γερασάκης Κωνσταντίνος 16.205 μ., Πέιου Φανή 16.200 μ., Σεμερτζίδης Γεώργιος 16.190 μ., Τάσκας Θεόδωρος 16.100 μ. / Βαρσαμής Δημήτριος 16.060 μ., Ντάλλας Δημήτριος 15.260 μ.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
του Γιάννη Μουκίδη
Previous ArticleNext Article