Λάρισα

«Ξέφυγε η κατάσταση με το καμίνι που “μπαρουτιάζει” Πλαταμώνα και Παντελεήμονα”, “φωνάζουν” κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές (φωτο)

Για ανεξέλεγκτη λειτουργία ξυλοκάμινου και για μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, όσο και για πλήγμα για την τοπική οικονομία, κάνουν κάτοικοι, παραθεριστές και επαγγελματιές των περιοχών του Πλαταμώνα και του Παντελεήμονα.

Το καμίνι που λειτουργεί στον Ν. Παντελεήμονα “πνίγει” με καπνούς την περιοχή εδώ και αρκετό διάστημα, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πάντες στην περιοχή. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, αναφέρει τα εξής:

“Η λειτουργία του ξυλοκάμινου στον Ν.Παντελεήμονα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, στους παραθεριστές και στους επιχειρηματίες. Από το καμίνι που καίει ξύλα, για να μετατραπούν σε κάρβουνο, αναδύονται πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταφανείς είναι οι επιπτώσεις, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο πυρκαγιάς, στο εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Παρόλο που οι μετρήσεις των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών Δημόσιας Υγιεινής και Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι τα εκλυόμενα μικροσωματίδια και η συγκέντρωση μετάλλων ανέρχονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνο βαθμό μόλυνσης, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο διακοπής της λειτουργίαςτου καμινιού(!). Το εκλυόμενο νέφος θέτει σε κίνδυνο ιδιαίτερα την υγεία όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και ανήκουν εν γένει σε ευάλωτες ομάδες, ενώ καθιστά αδύνατη την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών, μειώνοντας την κίνηση στην εστίαση και ζημιώνοντας τον τουρισμό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Από τη δραστηριότητα αυτή του καμινιού, παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας πυκνός καπνός και αναδύεται έντονη μυρωδιά κάρβουνου, η οποία ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου σκεπάζει όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα όλες οι κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την περιοχή της εγκατάστασης και μέχρι τη θάλασσα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι κάτοικοι και ένοικοι της περιοχής αυτής να υποφέρουμε – εν μέσω αποπνικτικής ζέστης – και να μη μπορούμε να αερίσουμε επαρκώς τις οικίες μας, να μην μπορούμε καθίσουμε στα μπαλκόνια μας, να μην μπορούμε να ανοίξουμε έστω τα παράθυρα μας ή να απλώσουμε τα ενδύματά μας.

Ειδικά τις νυχτερινές ώρες, το σύννεφο καπνού και κυρίως η έντονη και αποπνικτική οσμή κατευθύνεται προς τη θάλασσα και εμποδίζει την χρήση των οικιών και επιχειρήσεών μας κατά τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες.

Απαιτούμε την άμεση διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και μεταφορά της σεπεριοχή μη κατοικημένη, μακριά από τις οικίες μας και τις επιχειρήσεις μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να του έχει επιτραπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης με τέτοια δραστηριότητα και με τέτοιο αντίκτυπο σε τουριστική περιοχή και στο περιβάλλον στο συγκεκριμένο σημείο”.

Μάλιστα κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές της περιοχής ετοιμάζουν διαμαρτυρία για αύριο Τρίτη. Θα συγκεντρωθούν συγκεκριμένα την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον κόμβο προς  Παλαιό Παντελεήμονα (στο ύψος του ξενοδοχείου Maxim).

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article