Λάρισα

Xριστουγεννιάτικος εφοδιασμός της αγοράς με έλατα – Ελάχιστες οι κοπές στο νομό Λάρισας

Ξεκίνησε από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, η διακίνηση και η διάθεση των φυσικών ελάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Σχεδόν το 70% της διακίνησης δέντρων στη χώρα μας προέρχεται από την ορεινή κοινότητα των 1.100 κατοίκων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου πάνω από το 95% δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια του έλατου, ως συμπληρωματικό εισόδημα.
Και φέτος οι παραγωγοί υπολογίζουν να διαθέσουν περίπου 20.000-22.000 δέντρα, που είναι η ίδια εικόνα με τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, το ακριβές νούμερο θα γίνει γνωστό μετά από 15-20 ημέρες, αναλόγως της αγοραστικής κίνησης.

Οι τιμές τα τελευταία χρόνια παραμένουν σταθερές, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ελάτου Ταξιάρχη, Γιάννη Ξάκη, και το έλατο έπεσε «θύμα» της οικονομικής κρίσης. «Βλέπουμε ότι ο κόσμος είναι σφιγμένος οικονομικά για αυτό και προσπαθούμε οι τιμές να είναι χαμηλές και για όλα τα βαλάντια. Έχουμε μικρά, αλλά και μεγάλα δέντρα». Έτσι, οι τιμές φέτος κυμαίνονται από 25 έως 100 ευρώ, ενώ στην Αθήνα είναι σχετικά υψηλότερες, καθώς τα έξοδα για τη μεταφορά των δέντρων, όπως και οι μισθώσεις των υπαίθριων χώρων διάθεσης, ανεβάζουν το κόστος.
Η ελατοκαλλιέργεια έχει σημαντικό όφελος για την τοπική οικονομία, καθώς η κοινότητα του Ταξιάρχη επιβιώνει οικονομικά εδώ και δεκαετίες από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Ξάκης, η καλλιέργεια του έλατου στον Ταξιάρχη έχει ενταθεί. «Ενώ ο κόσμος της περιοχής είχε αδρανήσει στο θέμα της καλλιέργειας των φυσικών δέντρων, τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε ότι ασχολούνται εντατικά σε ό,τι αφορά τη σπορά τους».
Ο κ. Ξάκης διευκρινίζει, επίσης, ότι όλα τα δέντρα που κόβονται για την περίοδο των εορτών και πηγαίνουν προς την αγορά είναι από ιδιόκτητα κτήματα και πως δεν κόβεται ούτε ένα κλαδί από το δημόσιο δάσος. «Όλα είναι καταγεγραμμένα, καθώς έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο από το 1979 και ό,τι νέο σπέρνεται είναι σε ιδιοκτησίες», τονίζει. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των φυσικών ελάτων και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, ο κ. Ξάκης σημειώνει ότι κάποιες μικρές ποσότητες φεύγουν προς την Κύπρο, όπως και φέτος, αλλά ευελπιστούν ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και δυναμικοί στο θέμα των εξαγωγών.
Λάρισα
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία, και δη στον Νομό Λάρισας, μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των ιδιωτών, αλλά και των δασικών συνεταιρισμών για την κοπή ελάτων και των γκι («αρκουδοπούρναρο» κατά την ελληνική ονομασία ή όπως το ονομάζει ο λαός μας «το αγκάθι του Χριστού»), ενόψει των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου του Νομού Λάρισας, για τις δασικές περιοχές ευθύνης του μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τρεις ιδιωτικές φυτείες στην περιοχή της Καλλιπεύκης (για τα έλατα) και κανένα ενδιαφέρον για τα γκι (που βρίσκονται στην περιοχή Ροδιάς Τυρνάβου).
Να σημειωθεί ότι το γκι είναι ένα προϊόν που ο Νομός Λάρισας έχει σε αφθονία, σε περιοχές με υψόμετρο τουλάχιστον 500 μέτρων και ιδιαίτερα αυτή την εποχή συναντάται στην καλύτερή του μορφή. Καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα στα ορεινά και στο Δασαρχείο Λάρισας, στις περιοχές ευθύνης του, το προστατεύει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ακόμα περισσότερο, λόγω των εξορμήσεων ατόμων που στοχεύουν να κόψουν κλαδιά του, για να τα πουλήσουν στο εμπόριο τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article