Ελασσόνα

Xρήσιμες οι στρατηγικές υποδείξεις του καθηγητή Νίκου Λυγερού για την Ανάπτυξη του Δήμου Ελασσόνας αλλά και για τα εθνικά θέματα

Με μεγάλη επτυχία προγματοποιήθηκε η διάλεξη του γνωστού καθηγητή Νίκου Λυγερού τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Ελασσόνας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας με την παρουσία πολλών ακροατών, οι οποίοι γοητευμένοι από τον ομιλητή παρακολούθησαν με προσήλωση και έντονο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της τρίωρης διάλεξης.  Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο αρχιμανδρίτης Βησσαρίωνας Καραλάσκου, εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνα και στη συνέχεια η εκπαιδευτικός Ελένη Μπλιούμη παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του ομιλητή.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Δικτύου Δρ Κώστας Σαχινίδης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, και αφού καλωσόρισε όλους τους φιλοξενούμενους και τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τη Μητρόπολη Ελασσόνας που για μια ακόμη φορά παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης κ.κ.Λευτέρη Χατζούλη και Ανδρέα Γερμάνη, οι οποίοι είχαν και την πρωτοβουλία για την πρόσκληση του καθηγητή.
Ακόμη, τόνισε την σημαντικότητα της προσωπικότητας του ομιλητή και του εθνικού ρόλου που έχει διαδραματίσει και διαδραματίζει ακόμη ως στρατηγικός Αναλυτής και Σύμβουλος στα σοβαρά εθνικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό ζήτημα, τα ζητήματα καθορισμού των ελληνικών και των Κυπριακών ΑΟΖ, το «Σκοπιανό» κ.ά.                                                Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής Νίκος Λυγερός ο οποίος μίλησε επί μακρόν, με το δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο ομιλίας  αναλύοντας τεκμηριωμένα με πολλά παραδείγματα διάφορα θέματα στρατηγικής για την ανάπτυξη του Δήμου Ελασσόνας. Ιδιαίτερα για την πόλη της Ελασσόνας πρότεινε την αλλαγή της πόλης με επιλογές υλικών και εικόνων που προσφέρονται, όπως είναι η ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης με προβολή των αντιπροσωπευτικών κτηρίων και κτισμάτων (γεφύρια κ.ά.), αξιοποίηση των ιστορικών χώρων και επιλογή χώρων μνημείων, καθώς και ανάδειξη ιστορικών προσώπων και γεγονότων σε κεντρικά σημεία της πόλης με ιστορικές πινακίδες και με αντίγραφα τοπικών ιστορικών στοιχείων, αλλά και με ιστορική ονοματοδοσία των δρόμων.  
Ακόμη, πρότεινε ως στρατηγικό στόχο του Δήμου να είναι η δημιουργία της μελλοντικής πόλης με εξωστρέφεια και με αξιοποίηση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών εργαλείων που θα εξασφαλίζουν την διαχρονικότητα και θα δημιουργούν μια χαρούμενη και ευχάριστη πόλη για τους ντόπιους κατοίκους αλλά και για την προσέλκυση τουριστών.
Επίσης πρότεινε ο Δήμος Ελασσόνας μαζί με τους άλλους παρολύμπιους δήμους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Ολύμπου από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μυθολογίας του Ολύμπου.
Για την επίτευξη όλων αυτών πρότεινε τη δημιουργία στρατηγικών ομάδων, οι οποίες μπορούν να επεξεργαστούν και να αναδείξουν καλύτερα τους στρατηγικούς στόχους.
Όμως, ο κ.Λυγερός αναφέρθηκε και σε ορισμένα επίκαιρα εθνικά θέματα με πολλές αναφορές στα αρνητικά σημεία του Προσυμφώνου των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Επίσης έκανε αναφορά στη δέουσα ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος και σε θέματα Φυσικού Αερίου και Υδρογονανθράκων και πρότεινε την αξιοποίηση νέων πηγών ενέργειας, όπως είναι η χρήση ζεόλιθου αντί του θανατηφόρου λιγνίτη.
 Μετά την ομιλία του ο καθηγητής Ν. Λυγερός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το σκοπιανό ζήτημα καθώς και με άλλα πολιτικά και εθνικά ζητήματα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο δρ Κ. Σαχινίδης, ο  οποίος σημείωσε ότι η ομιλία του καθηγητή ήταν ένα μάθημα Λογικής σκέψης και Σωκρατικής διαλεκτικής μεθόδου και ότι όλες οι προτάσεις του είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες για την μελλοντική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Ελασσόνας και θα πρέπει να αποτελέσουν βασικά σημεία της στρατηγικής πολιτικής του επόμενου δημάρχου, όποιος και αν θα είναι. Η εφαρμογή των προτάσεων του καθηγητή θα ενσωματώσει τον πλούσιο τοπικό Πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής στην καθημερινή ζωή του τόπου και θα δημιουργήσει μια πόλη ευχάριστη, χαρούμενη και ελκυστική για τον μαζικό τουρισμό.  
Ακόμη, ο κ. Κ. Σαχινίδης τόνισε την ανάγκη της απόρριψης του Προσυμφώνου των Πρεσπών για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας αλλά και για την αποτροπή των όποιων αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπιανών υποκρύπτονται κατά της Ελλάδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Δημήτριος Κουγιώνης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Κώστας Σαχινίδης και Νίκος Γάτσας, εκπρόσωποι Φορέων και πολλοί ακροατές, καθώς και ορισμένοι μαθητές του καθηγητή, οι οποίοι προσήλθαν από την Κέρκυρα, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Ορεστιάδα, τη Λάρισα, την Κύπρο  κ.α.
Previous ArticleNext Article