Ελλάδα

«Βουλιάζει» από μαρτυρίες η Κιβωτός του Κόσμου – Οι καταγγελίες «κόλαφος» για τον πατέρα Αντώνιο

Τέσσερα πρόσωπα απολογούνται για ασέλγεια, ξυλοδαρμούς και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οι Εισαγγελείς Ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση των σοκαριστικών καταγγελιών, αναμένεται αφού αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την προκαταρκτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, να καλέσουν ύποπτα άτομα για την τέλεση διαφορετικών αδικημάτων.

Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες καθώς η δικογραφία βρίσκεται από την Παρασκευή στα χέρια των δικαστικών αρχών, που θα δρομολογήσουν την μετέπειτα πορεία των ερευνών. Στο κάδρο μέχρι στιγμής βρίσκεται ο επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. πατέρας Αντώνιος, τον οποίο εμπλέκουν σε περαστικά σεξουαλικής κακοποίησης δύο καταθέσεις νεαρών που είχαν φιλοξενηθεί σε δομές, αλλά και τρεις ακόμα εργαζόμενοι.

Πρόκειται για άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες, πριν αναλάβουν ρόλους στην «Κιβωτό», μεγάλωσαν στις δομές της. Στις καταγγελίες σε βάρος τους, γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς και συστηματικές κακοποιητικές συμπεριφορές. Μάλιστα τα συγκεκριμένα πρόσωπα, φέρεται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του υψηλόβαθμου στελέχους της Οργάνωσης.

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η “Κιβωτός του Κόσμου”, προσθέτοντας ότι: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας».

«… είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ»

«… όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ», αναφέρει ο 18χρονος πρώην τρόφιμος της “Κιβωτού” που κατήγγειλε στο Συνήγορο του Πολίτη, περαστικά ασέλγειας σε βάρος του από τον επικεφαλής της Οργάνωσης.

Οι περιγραφές του στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, τις οποίες δημοσίευσε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, σοκάρουν. «… στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μέρος της κατάθεσης του.

Ο νεαρός ακολουθώντας τις προτροπές του πατέρα Αντώνιου, μετακινήθηκε από τη δομή του Κολωνού σε αυτή του Βόλου και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Μάλιστα τον ακολούθησε και σε αρκετές εκδρομές σε άλλες δομές της χώρα όπου και εκεί καταγγέλλει αντίστοιχα περιστατικά.

«Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο και επειδή ήθελε ένα παιδί να τον βοηθάει, είπε να έρθω εγώ από την Καλαμάτα. Έτσι, ήρθα στην Αθήνα όπου κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο ήμουν μαζί του», περιγράφει σε άλλο μέρος της κατάθεσης ο νεαρός, προσθέτοντας ότι «Αν και έμενα σε ξεχωριστό δωμάτιο, σχεδόν όλη μέρα ήμουν μαζί του για να τον φροντίζω (σ.σ αναφέρεται σε πράξεις και περιγραφές που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν)».

«Με πλησίασε για να με χρηματίσει…»

Συγκεκριμένες από τις σοκαριστικές περιγραφές του 18χρονου, είχαν αυτόπτη μάρτυρα έναν 16χρονο τρόφιμο που έχει καταθέσει ήδη στην Αστυνομία. Ο ανήλικος που ζούσε στη δομή της Χίου κάνει λόγο ακόμα και για απόπειρα χρηματισμού από τον πατέρα Αντώνιο, μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

«Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωσαν και τους χτύπαγαν»

Συνολικά 5 δομές της «Κιβωτού», βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ερευνών, καθώς εκτός από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι αρχές εξετάζουν πλήθος αναφορών για περιστατικά ξυλοδαρμού. Την Παρασκευή, η Εισαγγελία επέδωσε κλήση για κατάθεση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Ο ανήλικος θα κληθεί να δώσει περιγραφές για τα όσα συνέβαιναν σε διαφορετική δομή, αυτή του Βόλου, καθώς φέρεται να είναι μάρτυρας σε ξυλοδαρμούς παιδιών.

«Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωσαν και τους χτύπαγαν πάρα πολύ. Την επόμενη μέρα βλέπαμε, λέει, τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ένας 18χρονος σήμερα τρόφιμος της “Κιβωτού”, περιγράφοντας περιστατικά ξυλοδαρμού στο Βόλο. Ο νεαρός “φωτογράφισε” δύο εργαζόμενους της Μ.Κ.Ο. που είχαν είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή.

Όπως είπε τα συγκεκριμένα πρόσωπα έπειτα από μία κλοπή, ήρθαν στο Βόλο και έκαναν προανάκριση για να δουν ποιος κρύβεται από πίσω. Εκεί φέρεται ότι κακοποίησαν και χτυπούσαν τρεις υπόπτους που θεωρούσαν ότι μπορεί να έκλεψαν τα χρήματα.

«… είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι»

«Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι», περιγράφει μιλώντας στο Open μια 20χρονη σήμερα πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της “Κιβωτού”.

Όπως ανέφερε αφορμή ήταν οι συχνές παραβατικές συμπεριφορές του κοριτσιού. Όσο αφορά την εικόνα που είχε τα 6 χρόνια που ζούσε στις δομές του Οργανισμού, σημειώνει: «Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική».

ieidiseis.gr

Previous ArticleNext Article