Λάρισα

Βουλή: Πώς αλλάζουν οι έδρες εάν οι Σπαρτιάτες καταδικαστούν από τη δικαιοσύνη – Τι θα γίνει στη Λάρισα

Ντόμινο αλλαγών στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής με τη Νέα Δημοκρατία να μεγαλώνει την παρουσία της στα έδρανα, καθώς θα ξεπερνούσε τους 160 βουλευτές, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα να αβγατίζουν τις δυνάμεις τους, θα προκαλούσε μία ενδεχόμενη απόφαση της δικαιοσύνης να ρίξει στον «Καιάδα» τους 10+2 εκλεγμένους βουλευτές των Σπαρτιατών.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αλλάξουν χέρια οι έδρες που κέρδισε το κόμμα – «βιτρίνα» στην Α’ Αθηνών, στη Β1 Βόρειου τομέα Αθηνών, στη Β2 Δυτικού τομέα Αθηνών, στη Β3 Νότιου τομέα Αθηνών, στη Β’ Πειραιώς, στην Ανατολική Αττική, στην Α’ Θεσσαλονίκης και στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο.

Βασικό σενάριο επί των αναλύσεων που ήδη έχουν γίνει στην κυβέρνηση, με βάση και τις εισηγήσεις εκλογολόγων και συνταγματολόγων, είναι ότι με δεδομένο πως από τις συγκεκριμένες περιφέρειες αναδεικνύεται πάνω από το 50% των βουλευτών εκτός του επικρατείας, δηλαδή οι 138 από τους 285, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για αναπληρωματικές εκλογές.

Θεωρείται επίσης, σχεδόν βέβαιο ότι στην περίπτωση της αποβολής των «Σπαρτιατών» από τη Βουλή για την κατανομή των εδρών που καταλαμβάνουν έως σήμερα, θα εφαρμοστεί το μπόνους του εκλογικού νόμου που θα έδινε στη Νέα Δημοκρατία αμέσως 2 από τις συνολικά 12 έδρες που είναι να μοιραστούν.

Οι ανακατατάξεις σε έδρες και η περίεργη περίπτωση με τον Γιάννη Δραγασάκη
Συνολικά η κυβερνητική πλεοψηφία θα ενισχυόταν με ακόμη 5 έδρες η Νέα Δημοκρατία, 2 θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 το ΚΚΕ, 1 η Ελληνική Λύση και 1 η Νίκη. Όπως εξηγούσε στο flash.gr έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση αυτήν την αναλογία η Νέα Δημοκρατία θα έβγαζε τέταρτο βουλευτή στη Λάρισα, με την πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου της, Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή.

Στα κυβερνητικά έδρανα θα μεγάλωνε η παρουσία των αχαιών βουλευτών, καθώς ο Άγγελος Τσιγκρής θα έπαιρνε τη θέση του έως σήμερα εκπροσώπου των Σπαρτιατών Γιώργου Ασπιώτη. Ακόμη στους 5 βουλευτές από 4 σήμερα θα έφτανε η εκλογική δύναμη της κυβέρνησης στη Β’ Πειραιά, ενώ στην Ανατολική Αττική θα ανέβαινε στους 8, από τους 7, με την είσοδο της πρώτης επιλαχούσας Βασιλικής Κόλλια.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο η 1 από τις 5 έδρες που θα μπορούσε να κερδίσει η κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν στην Α’ Αθήνας κάτι που θα σήμαινε το comeback της Φωτεινής Πιπιλή. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ που αιμορράγησε κοινοβουλευτικά μετά την αποχώρηση των «11», θα έπαιρναν μια «ανάσα» 2 έως και 3 βουλευτών, ανεβαίνοντας είτε στους 38, είτε στους 39.

Με βάση την επικρατέστερη ανάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε μια έδρα στην Α’ Αθηνών αλλά και στη Β’2 Δυτικού Τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα θα περιπλέκονταν καθώς πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Βούτσης που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεύτερη επιλαχούσα είναι η Τζένη Αρσένη.

Μπερδεμένα είναι τα πράγματα και στον Δυτικό Τομέα, καθώς το πρώτο εισιτήριο για είσοδο στη Βουλή έχει ο Γιάννης Δραγασάκης που έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αλλά παραμένει μέλος του κόμματος.

ADVERTISEMENT

Στο σενάριο των 3 βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε ακόμη μια έδρα στην Ανατολική Αττική με τον Χρήστο Σπίρτζη να ξανακάθεται στη μεσαία πτέρυγα της Ολομέλειας.Σε 34 βουλευτές θα μπορούσε να αυξήσει τη δύναμη το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας από μια έδρα στο Ηράκλειο και στον Βόρειο Τομέα.

Στο Ηράκλειο θα ανέβαινε στους 3 βουλευτές και στην Βουλή θα έμπαινε ο Φρέντυ Παρασύρης ενώ στον Βόρειο Τομέα η κατάσταση είναι πολύπλοκη καθώς πρώτος επιλαχών είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος που ετοιμάζει δικό του κόμμα και δεύτερος στη σειρά έρχεται ο Παναγιώτης Βλάχος.

Τις αυξημένες δυνάμεις τους στη Βόρεια Ελλάδα θα ισχυροποιούσαν Ελληνική Λύση και Νίκη καθώς θα κέρδιζαν από μια έδρα σε Β’ Θεσσαλονίκης και Α΄ Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο κατανομής η Πλεύση Ελευθερίας θα μπορούσε να κερδίσει δυο έδρες, στη Β’ Πειραιά και στην Αχαΐα αλλά θα έχανε μια στο επικρατείας η οποία θα κατέληγε στη Νέα Δημοκρατία.

Παρότι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών αποκλείεται, η τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί ήταν τον Απρίλιο του 1992, για την κάλυψη της έδρας του Δημήτρη Τσοβόλα στην τότε ενιαία Β′ Αθηνών, ο οποίος είχε εκπέσει του αξιώματός του, μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός δεν είχαν κατέβει στις εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους σε αποχή, καθώς θεωρούσαν ότι η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

flash.gr

Previous ArticleNext Article