Ελλάδα

«Βγαίνει» νέο πρόγραμμα για επιδοτούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από επιχειρήσεις

Στη φάση οριστικοποίησης του Οδηγού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», μέσω του οποίου εταιρείες θα λάβουν επιδότηση ώστε να καλύπτουν μέσω αυτοπαραγωγής σημαντικό μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα και, κατά συνέπεια, να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόγραμμα πρόκειται να προκηρυχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να ανοίξει άμεσα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Στόχος του υπουργείου είναι η επιλογή των δικαιούχων να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, ώστε οι ωφελούμενοι να οριστικοποιηθούν προς τα τέλη Νοεμβρίου ή, το αργότερο, τον Δεκέμβριο.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι 160 εκατ. ευρώ, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα να ενταχθεί σημαντικός αριθμός δικαιούχων. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ φορέας υλοποίησης έχει οριστεί το ΤΑΪΠΕΔ. Η σχεδίαση της δράσης έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.

Τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων. Επομένως οι «πράσινες» κιλοβατώρες θα μπορούν είτε να καταναλώνονται αμέσως (ταυτοχρονισμός) ή να αποθηκεύονται στην μπαταρία, για να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης σε ρεύμα σε άλλα χρονικά διαστήματα εντός του 24ωρου.

Η ύπαρξη μπαταρίας στο σύστημα έχει καταστεί υποχρεωτική και η προσθήκη της δεν έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης, όπως ήταν η προκαταρκτική πρόβλεψη. Μάλιστα, από τη δράση θα επιδοτείται μόνο το κόστος της μπαταρίας. Κάτι που σημαίνει ότι ο ωφελούμενος θα πρέπει να καλύψει ο ίδιος το κόστος του φωτοβολταϊκού.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σκέψη ήταν η επιδότηση ακόμη και «απλών» φωτοβολταϊκών (δηλαδή χωρίς μπαταρία). Ωστόσο, το ΥΠΕΝ φαίνεται να κατέληξε στην υποχρεωτική προσθήκη συσσωρευτή (ο οποίος μάλιστα θα είναι και η επιλέξιμη δαπάνη), εκτιμώντας ότι το κόστος του φωτοβολταϊκού θα αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (από την οικονομία στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού). Αντίθετα, το κόστος των μπαταριών κινείται έως και αυτή τη στιγμή σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει καταλήξει στην εφαρμογή κριτηρίων για την επιλογή των ωφελούμενων, από τις εταιρείες που θα διεκδικήσουν ένταξη στο πρόγραμμα. Επομένως, δεν θα ακολουθηθεί το μοντέλο της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει για το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», δηλαδή στην επιδότηση συστημάτων για νοικοκυριά και αγρότες.

news247.gr

Previous ArticleNext Article