Λάρισα

Βασίλης Κόκκαλης: Η αλαζονεία φέρνει νέα φτωχοποίηση

«Στα νοσοκομεία της Λάρισας δεν υπάρχουν πλέον κενές κλίνες, ούτε καν απλές κλίνες covid, πόσω μάλλον ΜΕΘ και πλέον πάμε σε επιλογή ασθενών». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος, και το αίμα όλων μας πάγωσε, ενθυμούμενοι το περσινό φριχτό φθινόπωρο και για το νομό μας. Τα κρούσματα και στο νομό Λάρισας αυξάνονται δραματικά- έφτασαν τα 339 τη Δευτέρα- και είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, με απροσδιόριστες συνέπειες για το χειμώνα που έρχεται. Δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλα αυτά, είναι πλέον η ίδια η κοινωνία που διαψεύδει τη μαγική εικόνα που μας παρουσιάζουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εδώ και μήνες. Αλήθεια, αυτό το τελευταίο μίλι που μας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Φεβρουάριο πότε επιτέλους θα καταφέρουμε να το διασχίσουμε και να βγούμε στο ξέφωτο;

Θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα να είναι πιο μαζεμένη, πιο φειδωλή σε μεγαλοστομίες και πιο ανοιχτή στο να ακούσει προτάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα, τους επιστήμονες και την κοινωνία. Κι όμως, ακόμα και τώρα που έχει αποτύχει ολοφάνερα ο όποιος σχεδιασμός της και που το όντως χρήσιμο εμβόλιο δεν αποδεικνύεται πανάκεια, στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με περισσή αλαζονεία κι αμετροέπεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι ο Αλέξης Τσίπρας έχουν καταθέσει, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Προσφέραμε αφειδώς συναίνεση κατά την πρώτη περίοδο, ζητήσαμε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όταν τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν, προτείναμε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και τώρα ζητάμε τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής που θα αποφασίζει η ίδια στην ουσία, χωρίς να επηρεάζεται από τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, φαίνεται πως τα ξέρει όλα. Κι αυτό μολονότι άλλαξε όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον πρόσφατο ανασχηματισμό και πρόσφατα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Τι χρεία έχουμε άλλων αποδείξεων αποτυχίας, όπως θα λέγαμε και στα δικαστήρια;

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι είμαι φύσει αισιόδοξος, ότι ακόμα και στη χειρότερη αναποδιά προσπαθώ να δω την θετική της πλευρά. Πολύ φοβάμαι, ωστόσο, πως ο συνδυασμός αλαζονείας και προνομιακής μεταχείρισης λίγων κι εκλεκτών από αυτή την κυβέρνηση οδηγεί τον υπερήφανο ελληνικό λαό σε ένα νέο κύκλο φτωχοποίησης. Όπως τα ξέρουν όλα οι κυβερνώντες για τη διαχείριση της πανδημίας τα ξέρουν και για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Κλείνουν τα αφτιά τους στις προτάσεις μας, όπως για τη μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να παταχθεί η αισχροκέρδεια ή της ΔΕΗ για να μην αναγκαστούν να μείνουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση το χειμώνα. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, ότι αυτό που βιώνουν οι πολίτες στις καθημερινές τους υποχρεώσεις είναι μια οφθαλμαπάτη κι όλα καλά κι όλα ωραία.

Δεν είναι, όμως, όλα καλά κι όλα ωραία. Αντιθέτως, τα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς covid, ενώ μένουν εκτός κι άνθρωποι που υποφέρουν από άλλες ασθένειες, η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας και οι οικογένειες αγωνιούν για το ψωμί της επόμενης ημέρας. Όχι μόνο παλεύουν μόνοι τους, αλλά έχουν και μια κυβέρνηση που και δεν τους στηρίζει και τους τραβά το χαλί που πατούν. Όχι, όμως, για πολύ ακόμα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πολύ σύντομα θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, πραγματικά προοδευτική κι αληθινά μεταρρυθμιστική, για να δώσει πίσω στους Έλληνες τη ζωή που τους στέρησαν.

 

Previous ArticleNext Article