Ελασσόνα

Τσιαβές Δημήτρης: “Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την επιτυχία και την αποτυχία με θετική σκέψη, αυτοσυγκράτηση και ταπεινότητα”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; H πρώτη μου μουσική ανάμνηση έρχεται από την οικογένειά μου, πρώτα από τον πατέρα μου και την παρέα του, όλοι τους καλλίφωνοι και χορωδοί, όπου σε κάθε γιορτή, εκδρομή και οικογενειακή έξοδο, η κιθάρα και το τραγούδι είχε τον πρώτο λόγο, αλλά και από την πλευρά της μητέρας μου οι δύο θείοι μου ήταν μουσικοί, καταλαβαίνετε ότι μεγάλωσα σε ένα μουσικό περιβάλλον και με βιώματα που ήταν δύσκολο να ξεφύγω και εγώ από τη μουσική.

Με ποιο μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που θα ήθελα να βρεθώ επι σκηνής, αλλά ξεχωρίζω τον Φίλιππο Τσεμπερούλη. Το θαυμάζω και τον παρακολουθώ από μικρό παιδί αφού παίζω τα ίδια όργανα (σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο).

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές. Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας Σαξόφωνο, Κλαρινέτο και θεωρητικά. Τελειώνοντας εργάστηκα ως καθηγητής σε Ωδεία της Λάρισας και συμμετείχα ως μουσικός σε πολλά μουσικά σύνολα για περίπου επτά χρόνια. Το 1997 επέστρεψα στην πόλη μου την Ελασσόνα ανοίγοντας τη δική μου Μουσική Σχολή και από το 1999 είμαι Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας. Σε όλα αυτά τα χρόνια από τη Μουσική Σχολή Τσιαβέ, αποφοίτησαν πάρα πολλοί σπουδαστές οι οποίοι διαπρέπουν στο χώρο της μουσικής. Παράλληλα με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας δώσαμε στην πόλη ένα ξεχωριστό πολιτιστικό στίγμα που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας τη Φιλαρμονική να ξεφύγει από τη συνείδηση του κόσμου ως σύνολο (παρελάσεων και λιτανειών) και να αναπτύξει έντονα το καλλιτεχνικό στοιχείο. Το φιλόμουσο κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες υψηλής αισθητικής, συναυλίες με καταξιώμενους ερμηνευτές (Γιάννη Βογιατζή, Κλειώ Δενάρδου, Πασχάλης, Μανώλης Μητσιάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Ασλανίδου, Βασίλης Λέκκας, Καλλιτέχνες της Λυρικής Σκήνης, κ.α.)

Μεγάλη τιμή για την πόλη και για τη Φιλαρμονική μας, η παρουσία των συνθετών Γιώργου Κατσαρού, Μίμη Πλέσσα και Γιώργου Χατζηνάσιου στα αφιερώματα που κάναμε προς τιμή τους.
Ξεχωριστή τιμή για μένα αποτελεί το γεγονός πως πολλές Φιλαρμονικές Ορχήστρες παίζουν τις ενορχήστρώσεις μου.
Επιρροές στη μουσική μου πορεία υπήρξαν πολλές αλλά δεν μπορώ να πω καθοριστικές. Πιστεύω ότι επηρεάστηκα από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους κάποιες φορές θετικά, κάποιες φορές αρνητικά.

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία; Ούτε η επιτυχία ούτε η αποτυχία με τρομάζει. Είναι όλα μέσα στη ζωή και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο με θετική σκέψη, αυτοσυγκράτηση και ταπεινότητα, γιατί η επιτυχία με την αποτυχία είναι δύο έννοιες πολύ κοντινές και πρέπει η διαχείρησή τους να έχει τα παραπάνω στοιχεία.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Προσωπικά δεν τα παρακολουθώ λόγω έλλειψης χρόνου. Παρατηρώ ότι έχει δοθεί η ευκαιρία σε αρκετούς καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους. Κατά τη γνώμη μου οι επιτροπές θα έπρεπε να απαρτίζονται από πιο εξειδικευμένους ανθρώπους, που με τις συμβουλές και την κριτική τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο ένα νέο καλλιτέχνη.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Οι συνεργασίες που ονειρεύομαι είναι πολλές και δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω, γιατί είναι πολλά τα είδη και τα στυλ που θέλω να παρουσιάσω.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Στην Ελλάδα δυστυχώς οι μάνατζερ ασχολούνται πιο πολύ με τους τραγουδιστές παρά με τους μουσικούς. Πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά την πορεία ενός μουσικού και να απογειώσουν την καριέρα του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΒΕΣ

Γεννήθηκε στη Ελασσόνα το 1973, και η πρώτη του ενασχόληση με τη μουσική άρχισε σε ηλικία 6 ετών στη παιδική χορωδία του Δήμου Ελασσόνας.

Σε ηλικία 10 ετών αρχίζει μαθήματα σαξοφώνου στη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής, Ενοργάνωσης Πνευστών και Διεύθυνσης Μπάντας και κάτοχος Διπλωμάτων Κλαρινέτου και Σαξοφώνου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας με διακεκριμένους μαέστρους όπως: Mirco Barani Andrea Loss, Leon Bly.
Έχει εμφανιστεί ως μουσικός και ως Διευθυντής Ορχήστρας, σε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Λευκορωσία, Μάλτα κ.α.
Έχει ενορχηστρώσει εκατοντάδες έργα ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου που παίζονται από πολλές Ορχήστρες στην Ελλάδα.
Συνεργάστηκε με καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Από το 2013 εως και το 2019 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιμουσικών Ο.Τ.Α.
Από το 1997 είναι Διευθυντής της «Μουσικής Σχολής Ελασσόνας Τσιαβέ» και από το 1999 Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας.
Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

https://www.polismagazino.gr/
Previous ArticleNext Article