Ελασσόνα

Τράπεζα Θεμάτων Θα εφαρμοστεί και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με προϋπολογισμό 937.912,00 €

Η Τράπεζα   Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ)θα δημιουργηθεί όχι μόνο για τις προαγωγικές και απολυτήριες αλλά και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο εφαρμογής και προϋπολογισμού  της επαναφοράς του θεσμού που καταργήθηκε το 2015.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο το οποίο απευθύνεται στο ΙΕΠ  “η επαναφορά του θεσμού “προσβλέπει στη δημιουργία και χρήση Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ), από την οποία τίθεται το 50% των θεμάτων των εξεταζομένων μαθημάτων στις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.

Η δημιουργία της Τράπεζας  Θεμάτων ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με προϋπολογισμό  937.912,00 €.

Με σχετική  απόφαση που θα υπογράψει η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ύστερα  από εισήγηση του Ι.Ε.Π., θα ρυθμιστεί η οργάνωση και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, ο τρόπος υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής και εισαγωγής θεμάτων σε αυτήν, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτήν, η διαδικασία τυχαίας επιλογής θεμάτων την ημέρα διεξαγωγής των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/12-06-2020).

Η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα

Πάντως στη διάταξη που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή δεν γίνεται αναφορά στη χρήση της Τράπεζας Θεμάτων στις Πανελλαδικές, παρά μόνο στις προαγωγικές εξετάσεις της Α′ και Β′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου:

 “Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α ́ και Β ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους..

Τράπεζα Θεμάτων και στο Γυμνάσιο είχε  προτείνει η Επιτροπή  Α.Λιάκου

Η πλέον δόκιμη λύση μοιάζει να είναι η οργάνωση της καταληκτικής τάξης του Γυμνασίου (Τετάρτη) με χρήση τράπεζας θεμάτων, χωρίς πανελλαδικές τελικές εξετάσεις μεν, αλλά με θέματα που θα προκύπτουν από την τράπεζα.

Αυτό πρότεινε στον  τότε υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη ο  πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος, με   υπόμνημα που του απέστειλε το έτος 2016

Previous ArticleNext Article