Λάρισα

Τόπος – σύμβολο… Η γέφυρα των Τεμπών! (φωτ.)

Είναι η γέφυρα που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα οχήματα να περνούν πάνω από τον ποταμό Πηνειό, λίγο πριν εκείνος μπει στην τελική του ευθεία για το Δέλτα. Είναι η γέφυρα που συνδέει την Θεσσαλία με την Μακεδονία και κάποτε η κύρια οδός που συνέδεε τη βόρεια με την κεντρική Ελλάδα. Όλα όμως αυτά αλλάξαν από την στιγμή που έγινε ο νέος αυτοκινητόδρομος με τις σήραγγες.

Το μόνο που δεν άλλαξε είναι το γεγονός πως αυτήν η γέφυρα αποτελεί ένα σύμβολο για όλη την περιοχή. Η γέφυρα των Τεμπών.

Η έναρξη της κατασκευής της έγινε το 1959 και η ολοκλήρωσή της το 1960. Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 από τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Σόλωνα Γκίκα. Σύμφωνα με παλιότερα κείμενα εκείνης της εποχής, όπως αναφέρεται και στο Wikipedia.org, η θεμελίωση της γέφυρας παρουσίασε πολλές δυσχέρειες, λόγω του μεγάλου βάθους του ποταμού, της αμμώδους σύστασης του υπεδάφους και της παρουσίας πολλών και μεγάλων πηγών στις θέσεις των βάθρων. Συνολικά, το έργο απαίτησε εκσκαφές 13.100 m3, σιδηρές πασσαλοσανίδες 172 τόννων, σκυρόδεμα 8.400 m3, σιδηρούν οπλισμό 270 τόνων, καλώδια προέντασης 52 τον. και λιθορριπές 3.000 m3. Η συνολική δαπάνη της γέφυρας ανήλθε στο ποσό των 13,6 εκ. δραχμών (με τιμές εποχής). Το έργο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από Έλληνες τεχνικούς. Την τεχνική μελέτη εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός Ζεράρ Ναχνικιάν και την κατασκευή ανέλαβε η «Τεχνική Eταιρία Οδών & Οδοστρωμάτων».

Η νέα γέφυρα παραδόθηκε στην κυκλοφορία μετά από εργασίες τριών περίπου ετών, τον Μάρτιο 2021. Έχει μήκος 220 μέτρα και πλάτος 14 μέτρα. Στα πρόσφατα έργα πραγματοποιήθηκαν σε αυτή ενισχυτικές επεμβάσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί το φορτίο κυκλοφορίας και να αυξηθεί η αντισεισμική αντοχή της, ενώ πραγματοποιήθηκε και επισκε υή των τμημάτων της, που είχαν υποστεί φθορές.

Το Larissanet.gr βρέθηκε στη γέφυρα των Τεμπών και σας παρουσιάζει μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα τόσο από το πάνω μέρος όσο και κάτω από αυτήν.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

larissanet.gr

Previous ArticleNext Article