Ελασσόνα

Το Σαραντάπορο γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Μαρίνα

Την πολιούχο τους Αγία Μαρίνα τιμούν και γιορτάζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας, με τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις στον φερώνυμο Ιερό Ναό που δεσπόζει στο κέντρο της.
Το ερχόμενο Σάββατο 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα, θα ψαλλεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα συλλειτουργήσουν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και κληρικοί ενοριών της περιοχής.
Την Κυριακή 17 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου θα συγχοροστατήσουν οι σεβασμ. μητροπολίτες Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και ιερείς της περιοχής και θα παραστούν οι αρχές του Δήμου Ελασσόνας.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν επτά χρόνια(το 2015) στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Σαρανταπόρου προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού και φιλοξενήθηκε τότε για 3 ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου έχει τη δική του ιστορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sarantaporo.gr και τα όσα έχουν καταγραφεί: Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού. Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού(…είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο) με διοικητή τον συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση. Ο τότε διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και το δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμένη εκκλησία. Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.
Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της Αιανής Κοζάνης, για να χτιστεί και πάλι. Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Σεβαστιανό. Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του Σαρανταπόρου, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος του Ναού.
Πηγή: Ελευθερία – Γιάννης Μουκίδης
Previous ArticleNext Article