Ελασσόνα

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την κατάσταση των σεισμόπληκτων στην περιοχή της Ελασσόνας

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν.Λάρισας επισκέφτηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 τους σεισμόπληκτους του Μεσοχωρίου Ελασσόνας και παρέδωσε τρόφιμα, συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι απόν, αλλά τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων είναι παρόν, πολλά και οξυμένα.

Όπως μας είπαν οι άνθρωποι που τους επισκεφτήκαμε,  στα κοντέινερ που ζουν, υπομένουν τη ζέστη και ανησυχούν για το αύριο, όταν σε λίγο καιρό θα είναι αναγκασμένοι να ζουν στο κρύο. Δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα κατεστραμμένα σπίτια τους, οι φάκελοι ακόμη είναι σε εκκρεμότητα, ένα εξάμηνο μετά το σεισμό ενώ υπάρχουν πολλές ενστάσεις σε σχέση με την διαβάθμιση και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Με δεδομένο πως ακόμη και αυτό το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί πολλές οικογένειες στην περιοχή.

Είναι ερωτηματικό επίσης τι θα γίνει με την απομάκρυνση των μπάζων από τα κατεστραμμένα σπίτια το κόστος της οποίας είναι δυσβάσταχτο για τους σεισμοπαθείς δεδομένης της κατάσταση που βρίσκονται. Από την πλευρά της κυβέρνησης-Δήμων-Περιφέρειας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος.

Παράλληλα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καθημερινά δεκάδες άλλα προβλήματα που προκύπτουν με δαπάνη της κάθε σεισμόπληκτης οικογένειας. Πχ είναι αναγκασμένοι για να διατηρήσουν την παροχή ρεύματος στα σεισμόπληκτα σπίτια να μεταφέρουν σε άλλο σημείο του κάθε οικοπέδου τον μετρητή με βάση μάλιστα και καινούριες προδιαγραφές κάτι που σημαίνει άλλη μια δαπάνη που φτάνει τα 500 ευρώ.

Προσπαθούν μόνοι τους  να λύσουν ακόμη και τα πιο απλά ζητήματα που όπως τα χόρτα που είναι γύρο από τα κοντέινερ και κινδυνεύουν από τα φίδια, γιατί είναι και μικρά παιδιά που παίζουν.  Ενώ  ζουν ακόμη στα κοντέινερ θα τους αναγκάσουν να πληρώνουν σε λίγο το ρεύμα και το νερό που καταναλώνουν.  Όλα αυτά όταν εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σταθερά τα κλιματιστικά για να έχουν υποφερτές συνθήκες διαβίωση σε συνθήκες καλοκαιριού. Μάλιστα πολλά εκ των οποίων δεν δουλεύουν, γιατί δεν είναι συντηρημένα αφού όσα τοποθετήθηκαν ήταν μεταχειρισμένα και την συντήρησή τους επίσης επιβαρύνονται οι σεισμοπαθείς . Να λάβουμε υπόψη πως δεν υπάρχει στέγαστρο για εξασφαλίζεται σκιά και προστασία από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες(βροχή κλπ).

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου που έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους εκατοντάδες οικογένειες που έχουν κτυπηθεί από το σεισμό είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να όλα στην ατομική ευθύνη του καθενός, όπως είναι τα ζητήματα της υγείας που δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πανδημία, όπως την επάνδρωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά χαρίζονται δις εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το αναπτυξιακά προγράμματα για να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Απαιτούμε να λυθούν άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα με ευθύνη του κράτους, των αρμόδιων φορέων(Περιφέρεια-Δήμος), χωρίς επιβάρυνση των σεισμοπαθών και κυρίως να παρθούν όλα τα μέτρα για να υπάρξει γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100%.

Καλούμε τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι για την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα Σωματεία του θα σταθούν δίπλα τους, όπως κάνανε από την πρώτη στιγμή , στηρίζοντας τον αγώνα τους  κι αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις τους για να κερδίσουν την ζωή που τους αξίζει.

Previous ArticleNext Article