Ελασσόνα

Το χωριό της Ελασσόνας που σπάει τα ρεκόρ – ΒΙΝΤΕΟ

Στα ορεινά του νομού Λάρισας, συναντάμε τη Βερδικούσα (ή Βερδικούσια), που ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας.

Βερδικούσια, το μπαλκόνι των Αντιχασίων με το άγνωστο ρεκόρ
Αποτελεί το μπαλκόνι των Αντιχασίων και όχι άδικα, αφού το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 850-930 μέτρων στην ανατολική πλευρά των Αντιχασίων και διαθέτει μια πανοραμική θέα προς τον Όλυμπο, τα Μετέωρα και τον Κίσσαβο. Η Βερδικούσια έχει τις οικογένειες με τους περισσότερους πολύτεκνους στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ρεκόρ κρατά μία οικογένεια που έχει 16 παιδιά! Η ονομασία της πιθανό να προέρχεται από τη σύνδεση των λατινικών λέξεων verde (πράσινος) και gussa (λαιμός/αυχένας), γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο αν λάβει κανείς υπόψη ότι είναι μια ορεινή περιοχή, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δάση οξιάς στα Βαλκάνια. Μάλιστα, το δάσος αυτό είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000 και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά, τις αλεπούδες, τα αγριογούρουνα, τους λαγούς και άλλα ζώα.

Ιστορικά στοιχεία-Τι να δείτε
Το χωριό δημιουργήθηκε με τη συνένωση εννέα μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής και η ίδρυσή του χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή. Η θέση του, στις ανατολικές πλαγιές των Αντιχασίων, ήταν ιδανικό πέρασμα για τους κλέφτες από τον Όλυμπο προς την Πίνδο. Η απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους πραγματοποιήθηκε το 1912. Ενθύμιο της ύπαρξής τους αποτελεί το συνοριοφυλάκιο (Καζάρμα) στην κορυφή Μαμαλή, που συνιστούσαν και τα σύνορα με την Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι τότε.

https://youtu.be/_r_bS0HtYhA?t=2

Μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον πετρόκτιστο ναό του Προφήτη Ηλία, τα ξωκλήσια Περάσα και Άγιο Γεώργιο, καθώς και το παλιό μοναστήρι στο Μετόχι. Στο ύψωμα Σταυρός, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έστησε ξύλινο σταυρό σε θέση που προσφέρει πανοραμική θέα του χωριού, της κοιλάδας του Τιταρήσιου, του δάσους με τις οξιές και του κάστρου της Παλιασκιάς. Αξίζει να δείτε το γεφύρι του Δαμασκηνού, το οποίο ενώνει τις όχθες του Παλισκιώτη.

maxmag.gr

Previous ArticleNext Article