Ελασσόνα

Τις εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2024» τίμησαν και φέτος αστυνομικοί της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας τίμησε και φέτος τις εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2024».

Ειδικότερα, κατά την 81η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου του Δήμου Ελασσόνας, μεταξύ άλλων, αποδόθηκε φόρος τιμής στον Μοίραρχο Νικόλαο Μπάμπαλη, Διοικητή της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, για τη γενναιότητα που επέδειξε μετά το Ολοκαύτωμα του χωριού και την εκτέλεση 150 περίπου αμάχων στη θέση «Καυκάκι» την 16-02-1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Μοίραρχος Νικόλαος Μπάμπαλης συνέταξε και απέστειλε δύο επιστολές προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο Χωροφυλακής, καθώς επίσης και το Ιταλικό Φρουραρχείο Ελασσόνας, αναδεικνύοντας το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε.

Απότοκο της γενναίας στάσης του ήταν η σύλληψη, φυλάκιση και καταδίκη του σε θάνατο, γλίτωσε όμως την εκτέλεση και στάλθηκε όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, απ’ όπου επέστρεψε μετά την απελευθέρωσή του.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, παρευρέθηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Θωμάς Καρανάσιος, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Αστυνομικό Διευθυντή Αγάπιο Χαρακόπουλο, καθώς και αντιπροσωπεία αστυνομικών.

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο εκτελεσθέντων στη θέση «Καυκάκι», καθώς και στην προτομή του Μοιράρχου Νικολάου Μπάμπαλη που βρίσκεται στο Δομένικο.

Τέλος, στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο Δομένικου, ο κ. Γενικός πραγματοποίησε σχετική ομιλία, ενώ, στη συνέχεια, απένειμε βραβεία σε οκτώ μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου του Δομένικου που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023, δίνοντάς τους, παράλληλα, και αναμνηστικά δώρα.

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article