Ελασσόνα

Τιμούν σήμερα τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας

η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος γιορτάζει σήμερα Παρασκευή 5 και αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου η Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα.
Σήμερα, Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, τελείται πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση(…γύρω από τη Μονή) της ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αύριο, Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Η συγκεκριμένη εορτή είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή και για το φημισμένο μοναστήρι της Ελασσόνας. Η Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας, όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Αρχικά, σύμφωνα με ιστορικές πηγές που διασώθηκαν, το μοναστήρι της Ελασσόνας ήταν αφιερωμένο στη Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αργότερα συνεορτάστηκε και η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συμβαίνει μέχρι και τον 18ο αι. όπου υπάρχει παράλληλος εορτασμός και των δύο εορτών τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μετονομασία της Μονής δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς χρονολογικά.
Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της Μονής: η Μονή αρχικά ήταν αφιερωμένη στη θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Σε διασωθέντα έγγραφα και σε κώδικες αναφέρεται ότι μέχρι και τον 18ο αιώνα η ονομασία της «Μεταμορφώσεως» εναλλάσσεται με αυτήν της Ολυμπιωτίσσης, ενώ αναφέρεται και παράλληλος εορτασμός των δύο εορτών του Αυγούστου. Σήμερα, η Ιερά Μονή ονομάζεται Ολυμπιώτισσα. Την ονομασία την οφείλει στην εικόνα της Παναγίας που μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Σύμφωνα με την παράδοση μετά την διάλυση της Μονής της Καρυάς, η εικόνα της Παναγίας ξεκίνησε για να έλθει μόνη της στην Ελασσόνα. Τη νύχτα εκείνη, ένας βοσκός που έβοσκε τα πρόβατά του, είδε να βγαίνει μέσα από βάτους και άγρια χόρτα ένα παράξενο φως. Φοβήθηκε και έσκυψε ασυναίσθητα, πήρε μία πέτρα και την έριξε με δύναμη προς το μέρος που είδε το φως. Αμέσως αισθάνθηκε το χέρι του παράλυτο. Τρομοκρατημένος, έτρεξε στο χωριό και διηγήθηκε στους συγχωριανούς του το συμβάν. Την επόμενη μέρα έτρεξαν στον τόπο του θαύματος που υπέδειξε ο βοσκός και βρήκαν την εικόνα πάνω στην οποία ήταν σφηνωμένη η πέτρα. Ο βοσκός συναισθάνθηκε το ακούσιο λάθος του, μετανόησε και αποκαταστάθηκε το χέρι του. Οι κάτοικοι της Καρυάς τότε πήραν με πολλή ευλάβεια τη θαυματουργή εικόνα και την μετέφεραν εν πομπή και λιτανευτικώς στη Μονή της Μεταμορφώσεως της Ελασσόνος, η οποία μετονομάσθηκε «Μονή της Ολυμπιωτίσσης».

Πηγή: Ελευθερία-Γιάννης Μουκίδης

Previous ArticleNext Article