Ελασσόνα

Τιμήθηκε η «προστάτιδα» του Σαρανταπόρου Αγία Μαρίνα

«Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε, των επιγείων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες, και ενήθλησας λαμπρώς ως καλλιπάρθενος• τον γαρ αόρατον εχθρόν, κατεπάτησας στερρώς, οφθέντα σοι Αθληφόρε. Και νυν πηγάζεις τω κόσμω, των ιαμάτων τα δωρήματα».

«Ανδρείαν και φρόνησιν, συ κεκτημένη σεμνή, ανδρείως κατεπάτησας όφιν αρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ήσχυνας Ολυμβρίου τας πικράς τιμωρίας, εύφρανας Ασωματων τας χορείας αθλούσα, διό απαύστως πρέσβευε Χριστώ, εις το σωθήναι ημάς».
Τη μνήμη της προστάτιδας Αγίας του Σαρανταπόρου, της Αγίας Μαρίνας, τίμησαν και φέτος, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και… τηρώντας τα προληπτικά μέτρα κατά της Covid-19, οι κάτοικοι του Σαρανταπόρου και δεκάδες προσκυνητές και πιστοί, που βρέθηκαν στο γνωστό «κεφαλοχώρι» του νομού.
Στον φερώνυμο Ιερό Ναό, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία (φωτ.), όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ιερείς των ενοριών της περιοχής (…Σαραντάπορο και όμορα χωριά).
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας, γύρω από τον εορτάζοντα Ναό.
Ανήμερα της εορτής της Αγίας, τελέσθηκε αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντα (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Σιλβέστρος.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα είναι μία από τις δημοφιλέστερες Αγίες της Ανατολής, αλλά και της Δύσης, όπου είναι γνωστή ως Μαργαρίτα η Παρθένος ή Μαργαρίτα από την Αντιόχεια της Πισιδίας.
Η Αγία Μαρίνα είναι ακόμα μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της βυζαντινής αγιογραφίας, αφού περιλαμβάνεται συχνά στο εικονογραφικό πρόγραμμα των βυζαντινών ναών είτε ως μεμονωμένο αγιογραφικό πορτραίτο, είτε σε αυτοτελή παράσταση, η οποία εικονίζει την πάλη της με τον Βεελζεβούλ.
Ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες του Σαρανταπόρου προσήλθαν με ευλάβεια και προσκύνησαν την ανθοστόλιστη Εικόνα της Αγίας, αλλά και τμήμα της κάρας της Αγίας Μαρίνης, που φυλάσσεται και παραμένει στον Ι. Ναό του Σαρανταπόρου, μετά από άδεια της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Ηλίων Ευβοίας.
Στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις του Σαρανταπόρου παρευρέθηκαν: Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Στέλλα Μπίζιου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Καρανίκας και Γιάννης Νάνος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Καραγκόγκος και Κώστας Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαρανταπόρου Γιάννης Βαΐτσης, ο πρώην δήμαρχος Σαρανταπόρου Αθαν. Κλεισιάρης, τοπικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, μέλη του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών, «απόδημοι» Σαρανταπορίτες, φορείς της ευρύτερης περιοχής, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») – eleftheria.gr
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτ.: Γιάννης Γκουτζουρέλας

Previous ArticleNext Article