Ελασσόνα

Τιμήθηκε η εικαστικός Θωμαή Κόντου

Στην κορυφαία ετήσια εκδήλωση του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου “Gina Bachauer”, συμμετείχε η εικαστικός Θωμαή Κόντου, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 18 Δεκεμβρίου.

Η κ. Κόντου τιμήθηκε με το βραβείο «Πολιτισμού και Περιβάλλοντος», για την ξεχωριστή συνεισφορά της στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, στη Τελετή Απονομής των Βραβείων “Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα”, τα οποία απονεμήθηκαν σε εξέχουσες προσωπικότητες και σημαντικούς φορείς.

Για τη Θωμαή Κόντου και το έργο της μίλησε ο κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης ο Κωνσταντίνος Καράμπελας-Σγούρδας. Επίσης ο καθηγητής της ορθοπεδικής Γιάννης Βλάχος, ο οποίος και της παρέδωσε το βραβείο.

Στο κριτικό του σημείωμα για τη Θωμαή Κόντου, ο Κωνσταντίνος-Πατρίκιος Καράμπελας-Σγούρδας ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Παρατηρώντας το έργο της Θωμαής Κόντου, σκέπτεται κανείς πως σ’ αυτό εμπεριέχονται δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια πλευρά έχουμε τον κόσμο της συνεχούς κίνησης, ενώ από την άλλη τον κόσμο της απραξίας και της σιωπής. Ο πρώτος είναι ο αεικίνητος βυθός με τις εναλλαγές των χρωμάτων του και ο δεύτερος, τα σιωπηλά ακίνητα βότσαλα και κοχύλια, έξω από το φυσικό τους στοιχείο το νερό.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τους βυθούς και τα κοχύλια, όπως μας τα παρουσιάζει η καλλιτέχνης, νοιώθουμε συχνά αυτούς τους τόσο διαφορετικούς κόσμους να γίνονται ένας και μοναδικός. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνειρμικά φαντάζεται κανείς να ακουμπά τούτα τα τόσο «ζωντανά» κοχύλια στο αυτί, για να αφουγκραστεί το μαγικό ήχο της θάλασσας. Αμέσως λοιπόν, η σιωπή μεταμορφώνεται σε ήχο και οι δύο φαινομενικά αντίθετες σχέσεις σε μία. Οι «βυθοί» της Κόντου ή πιο σωστά οι «Κυανοπλασίες», όπως θέλει η ίδια να τους ονομάζει, οδηγούν το μάτι βαθειά σ’ ένα θαλασσινό μονοπάτι, δύσβατο μα συνάμα τόσο δελεαστικό και σαγηνευτικό. Η αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου ,δημιουργεί υπέροχους και μεθυστικούς χρωματικούς τόνους, που πραγματικά παρασύρουν.

Το συνολικό της έργο χαρακτηρίζεται από μια εσωτερική ισορροπία και αρμονία, άρτια ενορχηστρωμένη με εξαιρετική ικανότητα δεξιοτέχνη δημιουργού. Η ζωγράφος δεν προσπαθεί μέσα από την δουλειά της απλά να περιγράψει τη φύση, αλλά καταφέρνει να την αναδημιουργεί, πλάθοντάς την με τρόπο μοναδικό. Τα χρώματά της είναι πάντα αισθητικά ωραία, σωστά επιλεγμένα και συνδιασμένα. Ας μη λησμονούμε το γεγονός πως υπήρξε μαθήτρια του μεγάλου Γ. Τσαρούχη.

Έχω την εντύπωση πως παράλληλα με όλα τα παραπάνω, αναβλύζει μέσα από δημιουργία της και ένας διαιώνιος ερωτισμός. Χρώματα αισθησιακά, τσιγάρα μισοσβησμένα, μισογραμμένες επιστολές, συναρμολογούν αυτή την ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια τον απόκρυφο μα και φανερό συγχρόνως κόσμο της καλλιτέχνιδος Θωμαής Κόντου”.

Η Θωμαή Κόντου τόνισε στην ομιλία της:

“Δεν είναι πρωτότυπο, αλλά το θεωρώ αναγκαίο να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer και του Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, για τη μεγάλη τιμή που μου κάνουν, με το να με συμπεριλάβουν ανάμεσα σ΄αυτούς που θα τιμήσουν απόψε με τα Βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα.

Ένας ζωγράφος διάγει έναν εξαιρετικά μοναχικό βίο, σε ότι αφορά τη δουλειά του, παλεύοντας συνεχώς με την πρόκληση και την αγωνία του άδειου χαρτιού, που πρέπει να γεμίσει, με όλα αυτά που έχει στην ψυχή του, στο μυαλό του, που ονειρεύεται ή φοβάται, ελπίζοντας ότι θα γίνουντα χέρια του κανάλι και θα μπορέσουν να το κάνουν. Δεν νομίζω να υπάρχει καλλιτέχνης που την ώρα της δημιουργίας, δεν παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Παράλληλα σκέφτεται την αποδοχή που θα έχει το έργο του στους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι άλλου χρόνου, εκείνου της δημοσιοποίησης της δουλειάς του. Όταν έρθει όμως η ευλογία που το έργο του, εν κατακλείδι η ίδια του η ζωή, θα βρεί, αποδοχή και συνοδοιπόρους ή συνενόχους, όπως συχνά μ’ αρέσει να λέω, πιστέψτε με η χαρά του μοιάζει με κείνη του μικρού παιδιού.

Φαντάζεστε λοιπόν την χαρά και την έκπληξη μου, όταν ο Κωνσταντίνος Καράμπελας Σγούρδας μου ανακοίνωσε την πρόθεση δύο φορέων με μεγάλη εμβέλεια και καταξίωση, να με τιμήσουν.

Την έκπληξη μου αυτή, διαδέχθηκε αμηχανία και βαθιά συγκίνηση και μάλλον δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Τους ευχαριστώ από καρδιάς και κυρίως τον Κωνσταντίνο Π. Καράμπελα -Σγούρδα, από τους σπάνιους αυθεντικούς πνευματικούς ανθρώπους που γνωρίζω, και γιατί ξέρω επίσης, ότι βαθιά μέσα του πιστεύει, ότι μόνο μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μπορούμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο.

Κωνσταντίνε πάντα ένοιωθα ότι στο βυθό των πραγμάτων, συνταξιδεύουμε. Σ’ ευχαριστώ”.

Η εν λόγω εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Συναυλία Διακριμένων Νέων Σολίστ του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer. Κατά την διάρκεια της πορείας του, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer έχει συμπράξει με λαμπρές προσωπικότητες της κλασικής μουσικής σκηνής, όπως οι Wolfgang Sawallisch, Ζubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Murray Perahia και Alicia de Larrocha, καθώς και με γνωστές ορχήστρες, όπως οι Philharmonia Orchestra και Israel Philharmonic Orchestra, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην χριστουγεννιάτικη πρόσκληση-αφίσα της εκδήλωσης, και με σχεδιασμό της γραφίστριας Νατάσσας Παπαευσταθίου, φιλοξενήθηκε έργο της Θωμαής Κόντου.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article