Σε σύγκριση με τα αλλα ακροδρυα, οπως η αμυγδαλια και η φιστίκια, η καρύδια παρουσιαζει μια καλύτερη εικόνα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και κάποιες άλλες περιοχές με όψιμους παγετούς, στο σύνολό τους οι καρυδιές και ειδικότερα οι όψιμες ποικιλίες παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των παραγωγών για νέες φυτεύσεις είναι μεγάλο και κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες στρέμματα. Εκείνο που παραμένει ανησυχητικό και κατά καιρούς έχει παρουσιαστεί από την «ΥΧ» είναι το πρόβλημα με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, ώστε οι παραγωγοί να έχουν στα χέρια τους βελτιωμένες ποικιλίες από καθαρό γενετικό υλικό.
Σύμφωνα με τον Μάκη Σαλεπτσή, παραγωγό καρυδιών από την Καλλιθέα Ολύμπου, η παραγωγή καρυδιού της περιοχής δείχνει να είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. «Στο σύνολό της, η παραγωγή του τόπου μας για την τρέχουσα περίοδο είναι καλή και πιστεύω οι τελικές αποδόσεις να είναι ικανοποιητικές». Αναφερόμενος στο θέμα του πολλαπλασιαστικού υλικού, που και ο ίδιος υπήρξε θύμα αυτής της κατάστασης με μεγάλες απώλειες στην εκμετάλλευσή του, δείχνει να είναι απογοητευμένος. «Από τους εμβολιασμούς των δέντρων που έκανα το ποσοστό επιτυχίας ήταν πάνω από το 50%. Αυτό, όμως, που με προβληματίζει για το επόμενο διάστημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα φυτά στα σημεία που έγινε ο εμβολιασμός».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιώργου Κιάτου, παραγωγού καρυδιών από την Ελασσόνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, η καρυδιά σε σύγκριση με την αμυγδαλιά κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Καλλιέργειες οι οποίες βρίσκονται σε πιο ορεινά μέρη, όπως είναι και το σύνολο της επαρχίας Ελασσόνας, έχουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με αυτά των πεδινών, όπου οι όψιμοι παγετοί επηρέασαν σημαντικά τα δέντρα, τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας».
Καλύτερη παραγωγή δείχνουν οι πρώιμες ποικιλίες
Διαχωρίζοντας τις πρώιμες από τις όψιμες ποικιλίες καρυδιάς, ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός από την Αταλάντη Λοκρίδας, περιγράφει την κατάσταση για την τρέχουσα περίοδο, λέγοντας ότι «οι όψιμες ποικιλίες, όπως η Serr και η Hartley, δείχνουν να έχουν καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με τις όψιμες, που είναι η Chandler και η Franquette, οι οποίες δείχνουν να είναι μειωμένες κατά 30%».
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια
Σε ερώτησή μας για τη διασφάλιση του γενετικού υλικού που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί και αν οι φυτωριούχοι είναι σε θέση να το καλύψουν, ο γεωπόνος και φυτωριούχος Βασίλης Σαργιώτης μας είπε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τη διακίνηση του φυτωριακού υλικού, ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν τι παίρνουν, τονίζοντας ότι «τα τουρκικά φυτά συνεχίζουν να διακινούνται στην εσωτερική αγορά με όλα τα γνωστά προβλήματα». Εκείνο, δε, που έθιξε περισσότερο ο κ. Σαργιώτης ήταν το θέμα της αύξησης των καλλιεργειών στη χώρα μας. «Κάθε χρόνο πάνω από 10.000 στρέμματα φυτεύονται στη χώρα μας. Παράλληλα, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την αγορά και ειδικά από μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στις περιοχές που παράγεται το καρύδι», κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή: ypaithros.gr