Λάρισα

Τι μπορεί να αλλάξει στη Λάρισα η δικαστική περιπέτεια των «Σπαρτιατών»: Από είσοδο της Ρένας Καραλαριώτου στη Βουλή μέχρι… επαναληπτικές εκλογές!

Τα πάνω – κάτω φέρνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των «Σπαρτιατών» για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Παράλληλα, νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές εξελίξεις θα συμβάλλουν και στην τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείο) που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023. Σημειώνουν ότι οι δύο διαδικασίες κινούνται μεν παράλληλα, όμως ενδεχόμενη καταδίκη των 11 βουλευτών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων θα επιβεβαιώσει τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Όλα τα σενάρια έχουν άμεσο αντίκτυπο και στη Λάρισα, καθώς στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλικής πρωτεύουσας οι «Σπαρτιάτες» έχουν εκλέξει βουλευτή, τον κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σε ότι αφορά τα σενάρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για την πλήρωση των εδρών, αυτά έχουν ως εξής:

1. Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα, η κ. Ρένα Καραλαριώτου.

2. Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί στη Λάρισα.

3. Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α’ Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

 

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article