Λάρισα

Θωμάς Παπαλιάγκας: Δήλωση για την παγκόσμια ημέρα Καταναλωτή

Η φετινή παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή βρίσκει τη χώρα μας να σαρώνεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και τους πολίτες να υποφέρουν βλέποντας τους μισθούς τους να εξανεμίζονται.

Ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, οι νέοι και οι άνεργοι ζουν το δικό τους Γολγοθά.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα, τη διαρκή πτώση του βιοτικού επιπέδου και στην ουσία ανακυκλώνουν το πρόβλημα προσπαθώντας να απαντήσουν με πολιτικές τύπου “pass”, τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας.

Καλύπτουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κλείνοντας το μάτι στην αισχροκέρδεια, ενώ αφήνουν ανεξέλεγκτες τις λειτουργίες μηχανισμών δημιουργίας υπερκερδών από μηχανισμούς της αγοράς που απομυζούν εισοδήματα και ελπίδες των καταναλωτών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει, εδώ και καιρό, τοποθετηθεί καθαρά και υπεύθυνα για τα θέματα της ακρίβειας και την αναγκαιότητα προστασίας του καταναλωτή.

 

Η πρόταση νόμου για την Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή, που κατατέθηκε το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, προβλέπει:

 

Την ίδρυση μίας ευέλικτης, εξειδικευμένης, ισχυρής και αποτελεσματικής εποπτικής αρχής για την προστασία των καταναλωτών, την ενίσχυση του ρόλου των ενώσεων καταναλωτών με την παροχή εκ μέρους της Πολιτείας πόρων για την λειτουργία τους, την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ενίσχυση των υποδομών τους, την παροχή ενισχυμένων αρμοδιοτήτων για την επιβολή των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την αποζημίωσή τους από παράνομες συμπεριφορές προμηθευτών.

 

Την ενίσχυση του Συνηγόρου του Καταναλωτή και άλλων διαμεσολαβητικών αρχών με αρμοδιότητες που θα καθιστούν σημαντικές τις παρεμβάσεις τους και αποτελεσματικότερη την εξωδικαστική διευθέτηση των καταναλωτικών διαφορών αλλά και τη ρύθμιση οφειλών.

 

Την ενίσχυση των ουσιαστικών δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προαγωγή πολιτικών διαφάνειας ως προς τις χρεώσεις σε ειδικότερους τομείς, μεταξύ άλλων και με την αποκατάσταση των ρηγμάτων που έχουν προκαλέσει κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.

 

Την ίδρυση και στη χώρα μας ενός Εθνικού Ιδρύματος Κατανάλωσης που θα πραγματοποιεί συγκριτικές δοκιμές, έρευνες, μελέτες, με σκοπό τη βελτίωση το ανταγωνισμού, μέσα από την ενίσχυση της ικανότητας των καταναλωτών να αξιολογούν και να συγκρίνουν τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

 

Ταυτόχρονα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης, μαζί με πραγματικά αυστηρούς ελέγχους και επιβολή έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών, παραμένουν η μόνη δίκαιη και αποτελεσματική λύση.

Previous ArticleNext Article