Λάρισα

«Θερίζει» ο στρεπτόκοκκος στη Λάρισα – Εκατοντάδες τα περιστατικά, πότε να ανησυχούν οι γονείς, γιατί είναι σε έξαρση τώρα το βακτήριο

Το αδιαχώρητο πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες στα παιδιατρεία της Λάρισας από πλήθος γονέων που σπεύδουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα. Εκατοντάδες από αυτά τα περιστατικά έχουν ταυτοποιηθεί πως οφείλονται στον στρεπτόκοκκο, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση και στην περιοχή μας.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί στο onlarissa.gr ο παιδίατρος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, «αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων και στην περιοχή μας. Κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά και μικρότερης ηλικίας. Ο στρεπτόκοκκος «ομάδας Α» είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο βρίσκεται στον φάρυγγα πολλές φορές και ασυμπτωματικά σε άτομα φορείς που δεν νοσούν. Όμως τις περισσότερες φορές δημιουργεί ήπιες λοιμώξεις του φάρυγγα ή του δέρματος.

Όταν όμως γίνει δίνει διεισδυτικός, μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριές λοιμώξεις, μέχρι και σηψαιμία. Οι λοιμώξεις αυτές οι βαριές προέρχονται από τα πνευμόνια ως πνευμονία, από την καρδιά ως καρδίτιδα, από τα νεφρά ως νεφρίτιδα ή ως ρευματικός πυρετός. Όταν όμως κάνει σηψαιμία, τότε είναι απειλητικός προς τη ζωή κι από εκεί έχουμε θανάτους όπως τα έξι παιδιά που ήδη έχουν πεθάνει στην Ελλάδα».

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο είναι ο πυρετός που πολλές φορές συνοδεύεται από ρίγος, από πονόλαιμο και από διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Η διάγνωση γίνεται στον μικροβιολόγο, σε εργαστήριο, είτε με το γρήγορο τεστ «στρεπτεστ» ή με καλλιέργεια του φαρυγγικού εκκρίματος.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω: Όταν ο οργανισμός του παιδιού είναι εξαντλημένος και έχει πέσει η ανοσία από διάφορες λοιμώξεις ή διάφορα φάρμακα, όταν υπάρχουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και υπάρχει βλάβη στα πνευμόνια και όταν υπάρχουν τραύματα στο δέρμα και ενδέχεται να εισχωρήσει ο ιός.

ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας εφιστά επίσης την προσοχή στους γονείς να επικοινωνούν με τους παιδιάτρους με την εμφάνιση των συμπτωμάτων και όχι να περιμένουν να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. «Τη μεγαλύτερη σημασία, εξηγεί, έχει η έγκαιρη διάγνωση και η γρήγορη έναρξη της θεραπείας. Η θεραπεία είναι απλή με τα κοινά αντιβιοτικά και σπανιότατα μόνο σε επιπλοκές πιθανόν να χρειαστεί νοσηλεία. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν αυτή την περίοδο της έξαρσης του στρεπτόκοκου, να ξεφύγουν από την αναμονή ενός ή δύο εικοσιτετράωρων και να επικοινωνούν από το πρώτο εικοσιτετράωρο των συμπτωμάτων με τον παιδίατρό τους».

ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ

Εξηγώντας τέλος, γιατί είναι φέτος σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος, απαντά πως «από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη τα παιδιά πέρασαν επανειλημμένες ιώσεις – μηδέ εξαιρουμένου και του κορωνοϊού – με αποτέλεσμα να εξασθενήσει η άμυνα του οργανισμού τους».

Α.Ρ

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article