Δύσκολα αυτή την περίοδο μπορεί να βρει κανείς, μεγάλες ποσότητες ντόπιου καρυδιού, με τα εισαγόμενα να κυριαρχούν.
Η ζήτηση για το προϊόν έχει ανέλθει, ωστόσο μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τις ζημιές σε πρώιμες, αλλά όχι μόνον ποικιλίες καρυδιάς, από τους πρόσφατους παγετούς.
Παράλληλα, δεν λείπουν και καταγγελίες από ντόπιους παραγωγούς, ότι εισάγονται ποσότητες καρυδιών απέξω σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία ενδεχομένως και βαπτίζονται ως ελληνικά.
Ο κ. Βάιος Λιάνος καλλιεργεί 50 στρέμματα καρυδιές ποικιλίας Τσάντλερ στην περιοχή της Ελασσόνας, στον Όλυμπο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παγετός που έπεσε στην περιοχή στις 9 Απριλίου, μπορεί να μην βρήκε τα δέντρα όταν έσκαγαν τα καρύδια, ωστόσο τα αρσενικά είχαν βγει και επλήγησαν, με αποτέλεσμα μόλις βγουν τα θηλυκά, να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση.
Ο κ. Λιάνος υπολογίζει τη ζημιά στο 70% της προσδοκώμενης παραγωγής, ενώ σε σχέση με τις τιμές μας λέει ότι η ψίχα πιάνει πλέον έως και 10-15 ευρώ το κιλό και το άσπαστο τα 5 ευρώ στη λιανική και τα 3,5 έως 4 στην χονδρική. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, η ζήτηση είναι πλέον έντονη, αλλά δεν υπάρχει ντόπιο προϊόν τώρα.
Ο Ματθαίος Σαμέλης καλλιεργεί 1.650 δέντρα καρυδιάς στην περιοχή των Φαρσάλων. Έχει, όπως μας είπε, δέντρα ποικιλίας Τσάντλερ, αλλά και άγριες ποικιλίες, καθώς έχει ενταχθεί παλιότερα στο πρόγραμμα δάσωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το αν υπάρχουν ζημιές από τον πρόσφατο παγετό στα δέντρα κι ενώ η εκμετάλλευσή του προέρχεται από μια χρονιά, την περσινή, με σχεδόν μηδενική παραγωγή.
Η κα Μύριαμ Διαμαντούλη-Μπάσσινγκ από την πλευρά της που καλλιεργεί καρύδια ολοκληρωμένης καλλιέργειας στην περιοχή της Γιάννουλης στην Λάρισα, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι οι καρυδιές σε αυτή την περιοχή έχουν επηρεαστεί από τον πρόσφατο παγετό.
Πηγή: agrotypos.gr