Λάρισα

Θα στερήσει εκλογική έδρα από το νομό Λάρισας η τελευταία απογραφή;

Μία ανάρτηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεοδώρου Λιβανίου σχετικά με την αλλαγή του χάρτη των βουλευτικών εδρών σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απογραφής του 2021, δημιούργησε έντονο προβληματισμό κυρίως αναφορικά με το αν πρόκειται να μειωθεί ή όχι ο αριθμός των βουλευτικών εδρών (8 είναι σήμερα) στο νομό.

Έχουν βέβαια προηγηθεί οι αρχικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα Ιουλίου, με τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν στον μόνιμο πληθυσμό στις Περιφέρειες και στις πόλεις της χώρας αλλά και κάποια βιαστικά ρεπορτάζ, που μιλούσαν για χάσιμο βουλευτικής έδρας στο νομό μας!

Ποια όμως είναι η αλήθεια και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει μέχρι 31- 12-2022 η Στατιστική Αρχή να έχει ολοκληρώσει και να έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τον πληθυσμό. Αυτή είναι η υποχρέωσή της με βάση το νόμο αλλά και τις διατάξεις του Συντάγματος του 2001, που βάζουν χρονικό όριο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας των στοιχείων της απογραφής.

Τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο ήταν μόνο μια προδημοσίευση αποτελεσμάτων του «μόνιμου» πληθυσμού, που διαφέρει από το «νόμιμο» πληθυσμό.

Ο μόνιμος πληθυσμός δεν έχει σχέση με τις βουλευτικές έδρες και την κατανομή τους αλλά επηρεάζει μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μόνιμου και νόμιμου πληθυσμού;

Στα απογραφικά δελτία υπήρχαν δύο ερωτήσεις. Η μία ερώτηση έλεγε «πού μένετε μόνιμα» και η δεύτερη ερώτηση έλεγε «πού είστε δημότης».

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτή η ερώτηση απευθύνεται σε κάποιον που μένει στη Λάρισα, αλλά είναι δημότης Καρδίτσας.

Στην περίπτωση αυτή ο συγκεκριμένος πολίτης  εγγράφεται στη Λάρισα στον μόνιμο πληθυσμό, στο δε νόμιμο πληθυσμό εγγράφεται στην Καρδίτσα.

Επειδή οι βουλευτικές εκλογές γίνονται με βάση το νόμιμο πληθυσμό λαμβάνεται υπόψιν το πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο, ανεξάρτητα που κατοικούν.

Σε σχέση με το Νομό μας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν στο μόνιμο πληθυσμό, κάνουν λόγο για 269.151 κατοίκους αριθμός μειωμένος κατά 5,3% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή.

Αυτό το νούμερο δεν έχει καμία σχέση με το νόμιμο πληθυσμό (στον οποίο θα πρέπει να υπολογιστούν και τα άτομα ηλικίας άνω των 17, που συγκροτούν τους νέους εκλογικούς καταλόγους) καθώς ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων που είναι κάτοικοι   σε άλλες περιοχές διατηρούν το δικαίωμα του δημότη στο νομό μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι – υπό φυσιολογικές συνθήκες – σε ότι αφορά στις βουλευτικές εκλογές, δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή του αριθμού των εκλεγόμενων στο νομό βουλευτών.

Στον σχολιασμό του άλλωστε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Λιβάνιος θεωρεί ότι μεταβολές θα υπάρξουν σε 8 έως 10 εκλογικές περιφέρειες από τις περίπου 20 που δείχνουν να έχουν μείωση με βάση την απογραφή. Ο νομός Λάρισας  έχει πολλές πιθανότητες να σώσει την παρτίδα παραμένοντας στις 8 βουλευτικές έδρες .

Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα, που θα ακολουθήσει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής.

Τι θα γίνει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι νέες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με βάση τη νέα απογραφή και τον καταγεγραμμένο μόνιμο πληθυσμό.

Από τον μόνιμο πληθυσμό, ιδιαίτερα στις εκλογικές διαδικασίες των ΟΤΑ, εξαρτάται ο αριθμός των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων αλλά και των δημοτικών κοινοτήτων.

Θα πρέπει καταρχήν να ανακοινωθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία τα επίσημα στοιχεία για κάθε πόλη και κάθε χωριό προκειμένου να προκύψει η εκπροσώπηση σε επίπεδο Κοινοτήτων (αν θα υπάρξουν 3μελή, 5μελή, 7μελή ή 11μελή συμβούλια)

Ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς θα έπρεπε οι πληθυσμιακές αλλαγές για τους Δήμους του Νομού μας να είναι σαρωτικές.

Στα Τοπικά όμως Συμβούλια θα υπάρξουν σίγουρα ανακατατάξεις, ιδιαίτερα σε Δήμους που παρατηρείται εντονότερο το φαινόμενο της «ξενιτιάς».

Θυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον μόνιμο πληθυσμό για τους Δήμους του Νομού, μόνο αυτός της Λάρισας παρουσίασε μια αύξηση  σε σχέση με την απογραφή του 2011.

Αναλυτικά (στην πρώτη στήλη ο πληθυσμός του 2011 και στη δεύτερη του 2021)

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ        162.591                   164.381

ΑΓΙΑΣ                   11.470                      10.705

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ       32.121                      25.441

ΚΙΛΕΛΕΡ             20.854                      18.068

ΤΕΜΠΩΝ            13.712                      11.994

ΤΥΡΝΑΒΟΥ          25.032                    22.252

ΦΑΡΣΑΛΩΝ         18.545                   16.310

Τέλος σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο μόνιμος πληθυσμός ανήλθε σε 687.527 κατοίκους, από αυτούς οι 350.726 είναι γυναίκες και οι 336.801 άνδρες, ενώ στην απογραφή του 2011 είχαν δηλωθεί 732.762 κάτοικοι. Ο πληθυσμός των γυναικών είναι περισσότερος κατά 13.925.

Α.Ρ.

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article