Λάρισα

Θ. Παπαλιάγκας: Συνάντηση με το προεδρείο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία και τις πιθανές λύσεις, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Θωμάς Παπαλιάγκας με το προεδρείο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας, με την παρουσία του προέδρου της κ. Στέφανου Πάϊκου, αλλά και τονΠανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών και τον πρόεδρο του Αθανάσιο Πατσιούρα.

Προβλήματα που παραμένουν σοβαρά και υποσχέσεις από την πλευρά της πολιτείας που παραμένουν ανεκπλήρωτες, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να ζήσουν τα άτομα με αναπηρίες αλλά και οι οικογένειές τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συζήτηση:

  • Τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα δεν έχουν αυξηθεί καθόλου από το 2011 ενώ οι συντάξεις βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης για τα άτομα με αναπηρία.
  • Τα προβλήματα της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια αλλά και στις γειτονιές της πόλης της Λάρισας παραμένουν σοβαρά.
  • Τα προβλήματα της εκπαίδευσης
  • Η εφαρμογή του Εθνικού ΣχεδίουΔράσης της Εθνικής ΣυνομοσπονδίαςΑμεΑ, το οποίο παρά τη συμφωνία όλων των πλευρών, δεν προχωρά.

Ο κ. Παπαλιάγκας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας που αποτελεί αναπτυξιακό παράγοντα και εγγυητή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες, οι μετανάστες, τα ΑμΕΑκλπ (Συμβάσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης, Συνθήκες ΕΕ)

Μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αποβλέπει στην μετάβαση από προσεγγίσεις που ευνοούσαν την ιδρυματοποίηση, την επιδοματική πολιτική και την εκ των υστέρων αποκατάσταση του προβλήματος προς προσεγγίσεις που ευνοούν:

(α) τις ανοικτές δομές και (β) την ανάπτυξη συμπράξεων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ανάμεσα σε δήμους, τοπική οικονομία, εθελοντικό κίνημα, ΜΚΟ κοινωνικού έργου, εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ:

  • Θεωρεί ανάγκη να υποστηριχθούν οι οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ
  • Προτείνει την αποσύνδεση της αναπηρίας από την λειτουργικότητα. (άλλο λειτουργικότητα και άλλο αναπηρία): Η αναπηρία αποτελείται από ένα σύνολο διαγνωστικών κατηγοριών και όχι από μία διαγνωστική κατηγορία. Ισότιμα πρέπει να αντιμετωπίζονται παιδιά και ενήλικες με αναπηρία όλων των διαγνωστικών κατηγοριών. Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για επιδόματα. Επανεξέταση της λίστας των χρόνιων παθήσεων. Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠΑ με εξειδικευμένους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων με τις παθήσεις που κρίνουν και αντικειμενική αξιολόγηση.
  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση- Κάρτα αναπηρίας
  • Προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, προσβάσιμες δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι χώροι.
  • Αυτόνομη διαβίωση-αποϊδρυματοποίηση. Μικρές ευέλικτες δομές με καταρτισμένο προσωπικό.
  • Αναπηρικό τουρισμό. Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για προσβάσιμες υποδομές στελεχωμένες με ιατρικό, παραϊατρικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό

Προτείνουμε το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και των φορέων που έχουν πιστοποιηθεί για την πρόνοια-αλληλεγγύη, να αποτελούν το Πανελλαδικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών πρέπει γίνεται αποκλειστικά από τους Δήμους, σε ποιότητα και ταχύτητα. Προτείνουμε να προωθείται η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο τοπικό επίπεδο για την σύμπραξη έργων δημοσίου οφέλους, σε σύνδεση αφενός με το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και αφετέρου σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών (εθελοντές, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς), πρόσθεσε ο κ. Παπαλιάγκας

 

Previous ArticleNext Article