Λάρισα

«Ταρίφα» 2.500 – 4.000 ευρώ από την Τουρκία μέχρι τα παράλια της Λάρισας

Από 2.500 έως και 4.000 ευρώ πλήρωσε ο καθένας από τους 37 Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες και ανήλικοι, σε σύγχρονους δουλεμπόρους προκειμένου – σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας από το Τσανάκκαλε της Τουρκίας να αποβιβαστούν στα παράλια της Αγιάς, με απώτερο προορισμό την Αθήνα, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ακτή Παπακώστα, «μια ευθεία, από τα τουρκικά παράλια» δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελεί προορισμό δουλεμπόρων που αποβιβάζουν πρόσφυγες οι οποίοι ως γνωστόν εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες στις χώρες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις οποίες – με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα χώρα «αποθήκη» προσφύγων σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας ευελπιστούν να καταλήξουν πληρώνοντας όσο – όσο. Τα δίκτυα παράνομης μεταφοράς, είτε

μέσω του Αιγαίου – είτε μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν έπαψαν ποτέ να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, θησαυρίζοντας κιόλας, αφού το τίμημα είναι ιδιαίτερα υψηλό από χώρα σε χώρα. Όπως έχει προκύψει από συλλήψεις στη Λάρισα, πρόσφυγες που εισήλθαν παράνομα στη νησιωτική Ελλάδα από την Τουρκία πλήρωσαν περισσότερα από 4.000 ευρώ ο καθένας.

Οι ίδιοι πληρώνοντας επιπλέον χρήματα μέσω Αθήνας μεταφέρονται οδικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους παραλάβουν άλλα μέλη του δικτύου για να τους οδηγήσουν στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί θα φθάσουν στις χώρες του τελικού προορισμού, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία.

Το τελευταίο διάστημα πρόσφυγες επιβιβάζονται σε ταχύπλοα στα Δαρδανέλια και αποβιβάζονται στα παράλια του νομού Λάρισας, όπως συνέβη προχθές με τους 37 Αφγανούς στην ακτή Παπακώστα και όπως συνέβη και στις 24 Οκτωβρίου, μάλλον από λάθος προσέγγιση, στην όμορη περιοχή του Βένετου Μαγνησίας με 28 Σύρους πρόσφυγες που χάθηκαν σε χαράδρα και ανέβηκαν στο μοναστήρι.

Η πλειοψηφία των προσφύγων που μεταφέρθηκαν από δύο διακινητές, προχθές τα ξημερώματα στη Λάρισα, μεταφέρθηκαν χθες σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με εξαίρεση έναν άνδρα και μια γυναίκα που παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Λάρισας, για τους οποίους θα ακολουθηθεί επίσης η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Για αύριο είναι προγραμματισμένη και η νεκροψία του 59χρονου Ιρανού πρόσφυγα, ο οποίος βρέθηκε τραυματισμένος σε χώρο αποσκευών ενός τζιπ, ενώ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο – με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Όπως είναι γνωστό η αποβίβαση προσφύγων στην ακτή Παπακώστα έγινε γνωστή έπειτα από καταδίωξη ενός τζιπ, από την Αγιά μέχρι την ακινητοποίησή του σε αδιέξοδο δρόμο στη συνοικία της «Τούμπας» στη Λάρισα. Ο οδηγός του τζιπ – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» είναι γνωστός» στην ΕΛ.ΑΣ. από ανάλογες υποθέσεις – διέφυγε πεζός, ενώ στο αυτοκίνητο βρέθηκαν συνολικά επτά πρόσφυγες, εις εκ των οποίων και ο 59χρονος Ιρανός που βρέθηκε με τραύματα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαιναν και 3 ανήλικοι, ενώ από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προέκυψε ότι άλλοι πρόσφυγες (9 άνδρες, 11 γυναίκες και 10 ανήλικοι) βρίσκονται στην ακτή Παπακώστα. Σημειώνεται πως στην ακτή μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν ένα διαβατήριο αλλά και δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας των Τουρκικών Αρχών, ενώ από την κατοχή του 59χρονου θανόντα κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Previous ArticleNext Article