Λάρισα

Τακούδης: «Ακόμη και τα φωτοβολταϊκά επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής μας…»

Για την κλιματική αλλαγή μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης και πως αυτή μπορεί να αναστραφεί. Σημείωσε πως πολιτεία, πολίτες, κανόνες στη δόμηση, ακόμη και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών , και συνέχιση έργων αποτελούν τον οδηγό, ώστε να αποφευχθούν καταστροφές αλλά και επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τακούδη που μίλησε στον Γ. Καρεκλίδη, η κύρια έκφραση της κλιματικής αλλαγής , δεν είναι ίσως η άνοδος της θερμοκρασίας που ανεβαίνει κατά δεκαδικό ψηφίο, αλλά τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και τα μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα στους ίδιους τόπους.

Εξηγώντας τον απότοκο της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στα μεγάλα ύψη βροχής και σε συνδυασμό με τις ξηρασίες, σημείωσε πως όταν έχουμε ξηρασία, τσιμεντοποιείται το έδαφος κι όταν έχουμε πάρα πολλές βροχές, δυστυχώς το νερό δεν απορροφιέται από το έδαφος, όπως συνέβαινε παλαιότερα που δεν είχαμε μεγάλες ξηρασίες, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται ή στους ποταμούς ή στη θάλασσα ή στις πόλεις μέσα, εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα και να προκαλεί ζημιές και ίσως πιο σοβαρά γεγονότα.

Ο κ. Τακούδης έφερε ως παραδείγματα δύο γεγονότα, ένα παλαιότερο κι ένα πιο πρόσφατο. Μίλησε για τον Κραυσίδωνα στον Βόλο που παλαιότερα, με την παραμικρή βροχή, πλημμύριζε όλη η περιοχή ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου και το φαινόμενο αυτό σταμάτησε από τη στιγμή που έγιναν έργα και δημιουργήθηκε ο χώρος από τον οποίο θα περνούσαν αυτά τα νερά. Ακόμη αναφέρθηκε στην Ζαγορά σημειώνοντας πως πριν 3-4 χρόνια μέσα σε ένα 24ωρο είχε ρίξει 320 χιλιοστά βροχής. Όπως φαίνεται όμως η Ζαγορά βρίσκεται σε καλή θέση, είχαν γίνει ορισμένες εργασίες και έργα και από την σφοδρή αυτή βροχή έγιναν ορισμένες ζημιές, αλλά με τέτοια βροχή οι ζημιές θα ήταν περισσότερες.

Σε ότι αφορά στο παρόν ο κ. Τακούδης αναφέρθηκε στις πλημμύρες που έγιναν στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη, λέγοντας πως πριν από πάρα πολλά χρόνια υπήρχε ένα ποτάμι που περνούσε μέσα από την Αγία Πελαγία όταν ακόμη ήταν ένα χωριουδάκι και με την πάροδο των ετών, στα πρανή του ποταμού άρχισε να υπάρχει δόμηση, ενώ ταυτόχρονα όσο προχωρούσε η κοίτη προς τη θάλασσα στένευε. «Το νερό που έπεσε εκεί σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να είναι το φοβερό νερό, πέρασε από εκεί μέσα, γκρέμισε μέσα, έπνιξε κόσμο», σχολίασε ο ίδιος.

Ακόμη και τα φωτοβολταϊκά αλλάζουν το μικροκλίμα

Ο κ. Τακούδης μιλώντας για την αλλαγή του κλίματος αναφέρθηκε και στα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία όπως τόνισε, αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής όπου τοποθετούνται.

« Όταν τα φωτοβολταϊκά είναι «φυτεμένα» σε τεράστιες εκτάσεις σε 1000 και 2000 στρέμματα, αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής κι αυτό σημαίνει πολύ μεγάλες αλλαγές, γιατί ο καιρός σε κάθε περιοχή εξαρτάται άμεσα και από τις μικρές μεταβολές που μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο να χτίσουμε εργοστάσια, τα οποία θα αλλάξουν άρδην την περιοχή. Και οι μικρές αλλαγές δημιουργούν τέτοια προβλήματα», επεσήμανε ο ίδιος, λέγοντας πως θα πρέπει να οριστεί που μπορούν να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά για να επηρεάζουν τα μικροκλίματα των περιοχών όσο το δυνατόν λιγότερο. Βέβαια, ο κ. Τακούδης σημείωσε ότι θα πρέπει εκτός από έλεγχος στα φωτοβολταϊκά να γίνεται έλεγχος και στους όρους δόμησης, που θα κτίσει κάποιος αλλά και τι θα του επιτραπεί να κτίσει ανάλογα με την περιοχή.

Παράλληλα ο κ. Τακούδης αναφέρθηκε και στον Πηνειό, ο οποίος ήταν από τα καθαρότερα ποτάμια της Ελλάδος και τώρα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι το πιο μολυσμένο των Βαλκανίων.

«Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ανέγερση εργοστασίων , όπως συμβαίνει στην περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με τα απόβλητά τους. Ο Πηνειός ήταν ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ελλάδος κι αυτή τη στιγμή είναι το πιο μολυσμένο των Βαλκανίων. Έγιναν βιοτεχνίες σε διάφορα μέρη, υπάρχουν τα διάφορα φάρμακα που ρίχνουν στα χωράφια και φτάνουμε σε σημείο να βρίσκονται νεκρά ζώα πνιγμένα στον Πηνειό και το ποτάμι να είναι σχεδόν άχρηστο. Στη διαδρομή που κάνει ο Πηνειός οι διάφοροι αγρότες έχουν ενώσει μικρά φράγματα μόνοι τους ,για να μπορέσουν να ποτίσουν καλύτερα. Όταν όμως την επόμενη ημέρα έχουμε ένα ύψος βροχής 30-40 χιλιοστά στη δυτική Θεσσαλία αυτόματα έρχεται η πλημμύρα κι αυτό που θέλανε να πετύχουν ώστε να βελτιωθεί το προϊόν τους, γίνεται μπούμερανγκ, εξήγησε ο κ. Τακούδης.

Ο επηρεασμός της περιοχής μας από το La Niña και το El Niño

Ο μετεωρολόγος έκανε λόγο και για τα μπουρίνια που σημειώνονται με ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία, με το γεγονός να είναι πρωτόγνωρο. Ο κ. Τακούδης τόνισε πως αυτός είναι ένας συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής που συνεχώς εδραιώνεται , όμως επεσήμανε πως δεν βλέπει να λαμβάνονται και μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.
Έκανε δε λόγο για δύο κυματισμούς στον Ειρηνικό Ωκεανό τους La Niña και El Niño, οι οποίοι εναλλάξ επηρεάζουν την περιοχή μας ανά τρία ως πέντε χρόνια, με τον πρώτο να έχει ήδη επηρεάσει την περιοχή εδώ και ενάμιση χρόνο και τον δεύτερο που θα ακολουθεί, να δίνει πιο ήπιο καιρό στην Αν. Μεσόγειο.

Η φύση μπορεί να ανατρέψει και μόνη της την κατάσταση

Όπως σημείωσε ο κ. Τακούδης η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σε όλη την υφήλιο, ενώ σημείωσε πως στην αλλαγή αυτή έχει παίξει φυσικά ρόλο και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο η φύση έχει τη δυνατότητα και το έχει αποδείξει να αναστρέφει και μόνη της σοβαρές καταστάσεις.

«Όσο υπήρχε η λίμνη της Κάρλας είχαμε βροχές και πολύ υγρό κλίμα. Έγινε η αποξήρανση της Κάρλας και αναστράφηκαν οι όροι. Τώρα που ξεκίνησε να γίνεται πάλι η αναδόμηση έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό, πάλι έχουμε σημάδια αλλαγής του κλίματος. Πριν από 500.000 χρόνια είχε αρχίσει να παρατηρείται μία αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία ύστερα από κάποια χρόνια για άγνωστους λόγους, ανεστράφη. Ακόμη, είχαν γίνει προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίες σε Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη , όπως ξαφνικά εξερράγη ένα ηφαίστειο στις Φιλιππίνες, το οποίο έφτιαξε γύρω ένα τεράστιο κομμάτι με αιθάλη με αποτέλεσμα οι υψηλές θερμοκρασίες ανασταλούν», εξήγησε ο κ. Τακούδης.

Δεν θα χαθεί ο μισός Βόλος στα επόμενα χρόνια

Τέλος, σε ότι αφορά δυσοίωνες προβλέψεις για τον Βόλο, ο κ. Τακούδης δεν τις συμμερίζεται, επισημαίνοντας ότι «το να δίνουμε μία ερμηνεία σε ότι αφορά στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής μεσοπρόθεσμα είναι αποδεκτό, αλλά πάντοτε το παρακολουθούμε κι έχουμε και τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες. Αλλά το να πούμε ότι το 2070 δεν θα υπάρχει ο μισός Βόλος, εγώ δεν το συμμερίζονται, γιατί υπάρχει και η φύση που διορθώνει τις καταστάσεις.

Στη Θεσσαλία εδώ και αρκετά χρόνια τα πράγματα λειτουργούν πάρα πολύ καλά σε ότι αφορά αυτό τον τομέα. Έχουμε προβλήματα, αλλά σιγά σιγά λιγοστεύουν και με κάποιο τρόπο αντιμετωπίζονται. Η Μαγνησία όπως είναι δεν θα πάει χειρότερα και γιατί είναι τέτοια η μορφή του Πηλίου και του εδάφους, που γίνεται η σχετική απορρόφηση και το νερό βγαίνει αμέσως στις παραλίες και κυρίως στον Παγασητικό. Εάν συνεχίζουμε εμείς να προσέχουμε, να επιτηρούμε, να κάνουμε έργα, τότε δεν θα έχουμε κάτι θεαματικό».

magnesianews.gr

Previous ArticleNext Article