Ελλάδα

Τα 3 μέτρα για εμβολιασμένους που ισχύουν ακόμα: Παράταση ή άρση σήμερα

Τρία μέτρα είναι σε ισχύ στην Ελλάδα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού. Η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα για νέα άρση μέτρων, όμως ο ΠΟΥ «φωνάζει» ότι «είναι πρόωρο να ανακηρύξουμε νίκη».

Βδομάδα – βδομάδα σταθμίζονται πλέον από την Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας τα μέτρα που απομένουν ακόμα σε εστίαση, σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς και άλλους κλειστούς χώρους, ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού.

Η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, και θα βάλει στο τραπέζι τους εναπομείναντες περιορισμούς, ωστόσο, παραμένει γρίφος αν θα ληφθούν αποφάσεις για νέα άρση.

Πάντως, το τελευταίο ΦΕΚ που όριζε τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα, ανέφερε πως τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ισχύουν έως και την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 στις 6 το πρωί. Έτσι, είτε πάμε για παράταση, είτε για κάποια άρση περιορισμών.

Ποια μέτρα ισχύουν ακόμα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

  • Διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
  • Πληρότητα 10% στα γήπεδα
  • Απαγορεύονται οι όρθιοι στην εστίαση

Ποια μέτρα ισχύουν μόνο για ανεμβολίαστους

  • Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέλθουν σε κανέναν κλειστό χώρο. Για παράδειγμα, τα σινεμά και θέατρα είναι με 100% πληρότητα όμως μόνο για εμβολιασμένους, ενώ στην εστίαση μπορούν να καθίσουν μόνο στους ανοιχτούς χώρους με την επίδειξη αρνητικού rapid.

Σε κάθε περίπτωση, από τα παραπάνω, φαίνεται πως το επόμενο βήμα θα γίνει για τα γήπεδα και τους άλλους χώρους αθλητικής δραστηριότητας, με αύξηση της πληρότητας, όμως παραμένει ερωτηματικό αν κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί, ή θα πάει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Οι σχετικές εισηγήσεις πάντως θα γίνουν σήμερα.

Πάνω από 100 οι νεκροί και χθες

Χθες, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24.308 νέα κρούσματα. Επίσης, οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας ανήλθαν σε 563, ενώ οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν από τη νόσο ήταν 103 σε 24 ώρες.

Υπενθυμίζεται, ότι μία μέρα νωρίτερα, στις 30/1, καταγράφηκαν στη χώρα 19.731 κρούσματα, ενώ 576 ήταν οι διασωληνωμένοι και 119 οι ημερήσιες απώλειες.

«Όχι» σε πλήρη άρση μέτρων από τον ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε χθες ότι ανησυχεί για το αφήγημα που ισχύει σε ορισμένες χώρες ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Ομικρον, η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη».

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια» τόνισε ο Τέντρος. «Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει σε lockdown. Καλούμε όμως όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια».

Και πρόσθεσε: «Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη».

Πηγή:

Previous ArticleNext Article