Ελασσόνα

Τ. Θεοδωρικάκος σε Μ. Χαρακόπουλο: Ένταξη του Α.Τ. Ελασσόνας στο κτιριολογικό πρόγραμμα του 2023

Τη δέσμευση για ένταξη της ανέγερσης νέου σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ.) Ελασσόνας στο κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το 2023, παρείχε ο αρμόδιος υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο ενημέρωσης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για το έργο και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κοινοβούλιο, ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη «την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις μεγάλες επιτυχίες στην αντιμετώπιση κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων με φυτείες χασίς και διακίνηση ναρκωτικών, την εξιχνίαση πολύκροτων υποθέσεων, αλλά και την απόδοση στους ιδιοκτήτες τους και στον δημόσιο χώρο κτιρίων που για χρόνια τελούσαν υπό κατάληψη -όπως αυτό ιδιοκτησίας του δημοτικού γηροκομείου Λάρισας, που πρόσφατα απελευθερώθηκε από τους καταληψίες».

Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που εξήρε το νομοθετικό έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «το οποίο γνωρίζω πολύ καλά ως πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται τα νομοσχέδια του υπουργείου» επαίνεσε «την πρωτοβουλία για την ίδρυση σε όλη την επικράτεια 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, ένα εκ των οποίων στην Λάρισα». Όπως είπε «το κίνημα metoo, που έδωσε φωνή στις γυναίκες, άνοιξε στόματα και όλοι γίναμε μάρτυρες του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με γυναικοκτονίες, βιασμούς, κακοποίηση γυναικών, που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθεί. Θα είχε ενδιαφέρον σε εύλογο διάστημα να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα της σύστασης αυτών των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας».

Ενδοσχολική βία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε «στην νεανική παραβατικότητα και την ενδοσχολική βία, η οποία, θα συμφωνήσω μαζί σας, είναι διαγεωγραφική και διαταξική, εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία. Αναμφίβολα, το μπούλιγκ στα σχολεία δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα. Όμως, η αστυνομία και εδώ καλείται να αντιμετωπίσει τις ανεπάρκειες ή ολιγωρίες άλλων θεσμών, όπως είναι η οικογένεια ή το σχολείο. Προτείνω, λοιπόν, να αναλάβετε μια πρωτοβουλία ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για τη συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας με τους κατάλληλους επιστήμονες, προκειμένου να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Αξιολόγηση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ο κυβερνητικός βουλευτής συνέχισε λέγοντας «ότι ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια, όπου έβρισκαν καταφύγιο παραβατικά, ακόμη και εγκληματικά στοιχεία, όπως απέδειξαν και πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε φοιτητικές εστίες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μετά την εμπειρία της λειτουργίας της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της παρουσίας της για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες νομοθετικές βελτιώσεις για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση της αποστολής της».

Αυξήσεις μισθών ΕΛΑΣ 

Αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό της ΕΛΑΣ, τόνισε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε το επικίνδυνο λειτούργημα που επιτελούν οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στην αστυνομία, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει το επίδομα επικινδυνότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι απολαβές τους δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή που με αυταπάρνηση και ενίοτε με αυτοθυσία φέρουν σε πέρας, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως, επίσης, θα πρέπει να σας μεταφέρω τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας γιατί είναι μηδενικές ή ελάχιστες οι θέσεις που ανοίγουν στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ενώ στην πράξη τα τελευταία χρόνια δεν μετακινούνται στη Λάρισα ούτε καν οι τρίτεκνοι αστυνομικοί που τη δηλώνουν ως τόπο συμφερόντων τους». Επ’ αυτού ο υπουργός απήντησε ότι οι τακτικές μεταθέσεις του Ιανουαρίου στην περιφέρεια θα γίνουν σε πιο ορθολογικό πλαίσιο με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ζητώντας ενημέρωση για το Α.Τ. Ελασσόνας για το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις εργασίας με τον υπουργό και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ -μετά τη δωρεά οικοπέδου από τον δήμο Ελασσόνας. Όπως έχει εξηγήσει το υπάρχον οίκημα που στεγάζει το Α.Τ. είναι ακατάλληλο και μη προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού για ένταξη του Α.Τ. Ελασσόνας στο κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου έτους ο βουλευτής του νομού ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για τη συνέπεια στον λόγο του.

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το Α.Τ. Ελασσόνας.

Previous ArticleNext Article