Λάρισα

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας: Να ανακληθεί η απόφαση των τραπεζών για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τους

Η ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας:

Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων (Εθνικής, Πειραιώς, Αττικής) σε πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε πολλά επίπεδα, ιδιαίτερα με τον τρόπο που υλοποιείται.
Οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν σε κλείσιμο υποκαταστημάτων, με ταυτόχρονη υποχρεωτική «εθελουσία» έξοδο υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, θα κλείσουν 64 καταστήματα της Πειραιώς, 25 της Εθνικής και μερικά της Τράπεζας Αττικής, με πρόφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Δυστυχώς η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εργαζομένων τους. Οι οικονομικές συνθήκες των περιοχών στις οποίες κλείνουν τα καταστήματα, οι ιδιαιτερότητες της χώρας (ειδικά σε περιπτώσεις ορεινών, ημιορεινών δήμων, ακριτικών ή/και νησιωτικών περιοχών κ.α.) δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν.
Άλλο τόσο δεν τις αφορά η τύχη των δεκάδων εργαζόμενων που υπηρετούν σε αυτά, στους οποίους ειδικά η Τράπεζα Αττικής θέτει το εκβιαστικό δίλημμα ή κάνεις χρήση της εθελούσιας εξόδου ή απολύεσαι. Δυστυχώς την ίδια τύχη που μέχρι πριν μερικούς μήνες είχαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες, τώρα έχει και το τακτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τον έλεγχο των τραπεζών. Δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτείται συνεχώς από το δημόσιο και αυτό να μην συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών ούτε καν με ένα μέλος, προκειμένου να εκπροσωπείται το δημόσιο συμφέρον. Τα ποσοστά των μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες μετά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση (πχ. Εθνική 40%, Πειραιώς 30%) δεν αντιστοιχούνται με θέσεις στα ΔΣ. Εάν υπήρχε αντιστοίχηση, θα υπήρχε εκπροσώπηση του δημοσίου συμφέροντος και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η πρώτη ευθύνη για τον έλεγχο των Τραπεζών είναι στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τράπεζες απαλλάσσονται των τεράστιων ευθυνών τους. Το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι η πρόσκαιρη κερδοφορία και τα υψηλά bonus των στελεχών τους.
Είναι μεγάλη πρόκληση για τη κοινωνία η αλλαγή του ποινικού κώδικα εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, με την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών για απιστία.
Οι πολιτικές που ακολουθούνται αυξάνουν τις αποστάσεις μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων στις τράπεζες, των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ενάντια στον εκβιασμό «εθελουσία έξοδο» ή απόλυση και, όπου αυτή γίνεται, θα πρέπει να συνοδεύεται με μηνιαίο μισθό στη συνταξιοδότηση και με καταβολή των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών.

Previous ArticleNext Article