Λάρισα

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: «Αμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων»

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γιώργο Δοδοντσάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στον χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία.

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας αποτελούσαν ο Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Βασίλης Ζωγράφος, ο Συντονιστής του Τμήματος Παιδείας της Ν.Ε., Γιάννης Ράπτης και το μέλος της Ν.Ε., Ερμίνα Μαγαλιού.

Από την ενημέρωση προέκυψε ότι, τέσσερις μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, δεν έχει έρθει ακόμα η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον τρόπο που θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητάει την εφαρμογή μέτρων, όπως η αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, η διενέργεια αξιόπιστων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία και πολλά άλλα που έχουν προτείνει οι επιστήμονες, οι εκπαιδευτικοί φορείς και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το υπουργείο Παιδείας, έχοντας «στην πλάτη του» την κολοσσιαία αποτυχία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, νομίζει ότι με «πρωτόκολλα» όπως το 50%+1, θα πετύχει καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά. Ένα ακόμη λάθος σε βάρος της υγείας των παιδιών και της εκπαίδευσής τους. Η υγειονομικά ασφαλής έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Πολύ περισσότερο φέτος που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Σχετικά με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων, που τόση αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, είναι γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων παραμένει η αγωνία πολλών οικογενειών μαθητών σε 25 τμήματα περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, για τα οποία καταρχάς το υπουργείο έχει αποφασίσει την κατάργησή τους με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος για τους γονείς, αλλά και σε άγχος, κούραση και εκπαιδευτική ανισότητα για τους μαθητές.

Αναφορικά με τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες της περιοχής, αυτά κυμαίνονται από 10 – 20 % σε εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας, σχεδόν 40 % σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, ενώ σοβαρότερο ακόμα είναι το πρόβλημα με την κάλυψη των θέσεων στα Μουσικά Σχολεία όλης της Περιφέρειας.

Τέλος, σχετικά με τα σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του περασμένου Μαρτίου και, ειδικότερα, τα σχολικά κτήρια της αρμοδιότητας του Δήμου Λαρισαίων, φαίνεται ότι τα μαθήματα είναι δυνατό να ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς να διακινδυνεύει η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, εκτός από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, όπου απαιτούνται περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία της σχολικής χρονιάς και θα παρεμβαίνει άμεσα, προκειμένου να αναδείξει και να αντιμετωπίσει προβλήματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειες τους.

    

Previous ArticleNext Article