Ελασσόνα

Συνάντηση του ΥΠΑΑΤ με επιτροπή κατοίκων Αετοράχης που εναντιώνονται στην εγκατάσταση βιομηχανικού φωτοβολταϊκού σταθμού

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην υλοποίηση σχεδίου εγκατάστασης ενός βιομηχανικού φωτοβολταϊκού σταθμού σε έκταση 1.100 (!) στρεμμάτων που θα προσεγγίζει στα 150 μέτρα τις οικίες του χωριού, μέλη της επιτροπής κατοίκων Αετοράχης πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ύστερα από πρωτοβουλία της βουλευτή ΝΔ Λάρισας Στέλλας Μπίζιου, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα την συμπαράστασή της προς τους κατοίκους και κτηνοτρόφους του χωριού.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι κάτοικοι της Αετοράχης σχετικά με τις συνέπειες που θα επιφέρει η δημιουργία του εν λόγω έργου. Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής επισήμαναν τις συνέπειες για την κτηνοτροφία, αφού η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο σταθμός χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως βοσκότοπος από κτηνοτρόφους που εκτρέφουν χιλιάδες αιγοπρόβατα και εκατοντάδες αγελάδες. Οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που επιδοτούνται κάθε χρόνο αναμένεται να υποστούν οικονομική καταστροφή με την εξαφάνιση του βοσκότοπου.

Επίσης, οι κάτοικοι του χωριού εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς η κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού απαιτεί εργασίες εκχέρσωσης και κοπής πάνω από 600 δέντρων. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ισοπέδωση και αλλαγή της εν γένει μορφολογίας του εδάφους, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, καταστροφών (οικιών και χωραφιών), αλλά και την πιθανότητα απώλειας ζωών. Ξεκαθάρισαν δε ότι δεν εναντιώνονται σε όλα τα φωτοβολταϊκά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή, αλλά μόνο για τα δύο πεδία που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού.

Ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τα μέλη της επιτροπής και συμμερίστηκε τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει το έργο στην κτηνοτροφία και στο περιβάλλον. Ζήτησε από τους κατοίκους περισσότερα στοιχεία για να ενημερωθεί καλύτερα για τα χαρακτηριστικά της έκτασης στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Οι κάτοικοι ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κα. Μπίζιου για την δυνατότητα που τους δόθηκε να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Previous ArticleNext Article