Λάρισα

Συνάντηση Κέλλα – Θεοχάρη με αποσταγματοποιούς, για Εθνικό Συμβούλιο Αποσταγμάτων και κυρώσεις για το λαθρεμπόριο

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη είχε ο βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, μαζί με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π) και της Ένωσης Αποσταγματοποιών, Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε.). Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείων, Κωνσταντίνος Μουρτίδης, πραγματοποιήθηκε μετά από  πρωτοβουλία του Λαρισαίου πολιτικού, για την ανάδειξη και προώθηση θεμάτων, που απασχολούν τους αποσταγματοποιούς.

Οι αντιπρόσωποι του κλάδου παραγωγής αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών, έθεσαν στον Υφυπουργό ζητήματα του χώρου, σχετικά με τη θέσπιση και λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Αποσταγμάτων και τις νέες κυρώσεις για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών.

Εθνικό Συμβούλιο Αποσταγμάτων

Η πλευρά των αποσταγματοποιών, επεσήμανε στον κ. Θεοχάρη την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης εθνικού γνωμοδοτικού οργάνου, του «Εθνικού Συμβουλίου Αποσταγμάτων», πρόταση η οποία και αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου.

Στο Συμβούλιο, μάλιστα, προτείνεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι αποσταγματοποιών, ποτοποιών, διακινητών αλκοολούχων ποτών και φυσικά, αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Κυρώσεις για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις για το λεθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, που προβλέπονται στην Κ.Υ.Α. Α.1006/2024, οι αποσταγματοποιοί τόνισαν,ότι σαφώς η απόφαση αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο καταπολέμησης της λαθρεμπορίας και προάσπισης της δημόσιας υγείας. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι έχει παραβλέψει την περίπτωση του κλάδου αποσταγματοποιών και ποτοποιών, καθώς θέτει πολύ μικρά ποσοτικά όρια για τη θεσμοθέτηση και επιβολή κυρώσεων περί λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα,ζήτησαν από τον κ. Θεοχάρη, την τροποποίηση της απόφασης για τα όρια που τίθενται για την επιβολή κυρώσεων στους συστηματικούς αποσταγματοποιούς και ποτοποιούς, καθώς ήδη λειτουργούν υπό αυστηρό νομικό πλαίσιο και υπό την συνεχή εποπτεία τού Τελωνείου και του Γενικού Χημείου του Κράτους, με την έκδοση σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου.

Χάρης Θεοχάρης

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αφού άκουσε τα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των αποσταγματοποιών, ανέφερε, πως θα υπάρξει άμεση θεσμοθέτηση για την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Αποσταγμάτων, ενώ σχετικά με την τροποποίηση των ποσοτικών ορίων, ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείου να επεξεργασθεί την απόφαση, τροποποιώντας τα ποσοτικά όρια, ειδικά για τις επιχειρήσεις παραγωγής.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΟΠ και της ΕΝΑΠΑΠΕ ευχαρίστησαν το κ. Θεοχάρη για τα άμεσα αντανακλαστικά, που επέδειξε, καθώς και τον Χρήστο Κέλλα, για την αμέριστη συμπαράσταση στην ανάδειξη των αιτημάτων τους.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, ευχαρίστησε, με την σειρά του, τον Υφυπουργό Οικονομικών για την εποικοδομητική συνάντηση, ενώ δεσμεύθηκε να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, τόσο με τα στελέχη του Υπουργείου, όσο και με τους εκπροσώπους του κλάδου, μέχρι την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Χάρης Μαυράκης, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Κατσάρος, ο έφορος Κώστας Τσιλιλής, η Διευθύντρια Αναστασία Γεωργαντά,ο πρόεδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ, Δημήτριος Αποστολάκης, καθώς και η σύμβουλος του Υφυπουργού Αγγελική Χρονά.

 

 

Previous ArticleNext Article