Ελασσόνα

Συναγερμός για την κακοκαιρία στην Ελασσόνα των κοντέινερ

Κι ενώ στη Θήβα, όπως και στους όμορους δήμους, προετοιμάζονται ακόμα και για το απευκταίο, στις άλλες περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από σεισμούς προσπαθούν να γυρίσουν στην κανονικότητα, αλλά πάντα με τον φόβο ενός νέου χτυπήματος από τη φύση. Οχι, απαραίτητα, μίας δόνησης. Στην Ελασσόνα, για παράδειγμα, θορυβήθηκαν από όσα άκουγαν για το κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Αθηνά». Από τις 3 Μαρτίου, όταν η περιοχή τραντάχτηκε συθέμελα από τα 6,3 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και του Τυρνάβου, όπως βέβαια και των γύρω χωριών, ψάχνουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Κι επειδή στη Θεσσαλία έζησαν πέρυσι και τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πόδι.

«Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε έως τώρα μεγάλο πρόβλημα με βροχοπτώσεις. Είμαστε σχετικά ορεινός δήμος, αλλά σε πολλά χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχει φυσιολογικά ανησυχία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα» τόνισε ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Γάτσιος.

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα 10άδες κοντέινερ. Για λόγους… πρεστίζ, τα ονομάζουμε πλέον «οικίσκους». Περισσότερες από 40 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε αυτούς τους οικίσκους. Αναμένεται, μάλιστα, να μείνουν για πολύ καιρό ακόμα. Μάθαμε, άλλωστε, ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οικοδομική άδεια για να χτιστεί κάποιο από τα σπίτια που κατέστρεψε ο σεισμός, παρότι η Πολιτεία ανακοίνωσε την επιδότηση με 80% και έως 150.000 ευρώ.

Στο ερώτημα γιατί δεν προχωράει η έκδοση των οικοδομικών αδειών επτά μήνες μετά τον
σεισμό, οι απαντήσεις οδηγούν σε διαφορετικές εξηγήσεις. Η μία έχει να κάνει με την αδυναμία του κόσμου να καλύψει άμεσα το κόστος για μια οικοδομή. Η άλλη αναφέρει ως πρόβλημα την κρατική γραφειοκρατία, που γίνεται ακόμα πιο κουραστική επειδή εδώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο. Οπότε «βγαίνει το λάδι» όσων επιχειρούν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες για την ενίσχυση από το κράτος. Τελικά, όπου φυσική καταστροφή και… κρατικά εμπόδια για τους πολίτες.

Πηγή: newsbreak.gr

Previous ArticleNext Article