Ελασσόνα

Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας για τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής ζητά ο Κόκκαλης

Τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας σχετικά με την ίδρυση  και λειτουργία της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στην περιοχή, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός προτείνει επίσης να κληθούν στη συνεδρίαση οι Λαρισαίοι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και όποιος άλλος θεσμικός κρίνει η δημοτική αρχή.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κόκκαλη: «Κύριε Δήμαρχε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτέλεσε για μένα προσωπικό στοίχημα η δημιουργία και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα απαντά σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις ενός εξόχως δυναμικού κλάδου, όπως είναι αυτός της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Το 2018 και μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, ιδρύθηκε και λειτούργησε η ειδικότητα τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας του 2ου δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας στην πόλη της Ελασσόνας σε συνεργασία πάντα με το Δήμο Ελασσόνας. Λειτούργησε για το έτος 2018-2019 αλλά δυστυχώς αφαιρέθηκε η ειδικότητα από το 2ο ΙΕΚ Λάρισας στην Ελασσόνα για το επόμενο σχολικό έτος 2019- 2020. Παρέμεινε η λειτουργία της αποκλειστικά και μόνο για τους ήδη εγγεγραμμένους δευτεροετείς πλέον σπουδαστές, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου διετή κύκλου σπουδών τους, αποφοίτησαν επιτυχώς.

Η αιφνίδια και αναιτιολόγητη αφαίρεση της ειδικότητας από το 2ο ΙΕΚ Λάρισας και κατά συνέπεια η  μη λειτουργία της ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας του 2ου δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας στην πόλη της Ελασσόνας, επέφερε, πέραν της απαξίωσης μιας συλλογικής προσπάθειας ετών, περαιτέρω συνέπειες οικονομικής και εκπαιδευτικής φύσεως για την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Αδιαλείπτως συνέχισα να ασχολούμαι με το θέμα της επαναλειτουργίας της ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας στην πόλη  της Ελασσόνας, και με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της παρούσης Δημοτικής αρχής ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς εκθέτοντας και τεκμηριώνοντας συνεχώς την ανάγκη επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Αρχικά στις 28/7/2020 κατέθεσα σχετική ερώτηση προς την κα Υπουργό Παιδείας με Θέμα: «Αναστολή λειτουργίας Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας»  για την οποία ουδεμία υπεύθυνη απάντηση έλαβα. Στη συνέχεια, λόγω της περιόδου της πανδημίας covid-19 αλλά και εν αναμονή της ολοκλήρωσης του θεσμικού  πλαισίου  ίδρυσης και λειτουργίας  Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανήλθα με νέες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς  Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο τον Οκτώβριο του 2021 όσο και τον Φεβρουάριο του 2022. Το θέμα τους αφορά την ίδρυση και λειτουργία  την ειδικότητας  «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στην Ελασσόνα σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεδομένης και της θετικής στάσης και της ένθερμης υποστήριξης από τη σημερινή Δημοτική αρχή για συνέχιση και ολοκλήρωση της προσπάθειας ίδρυσης της συγκεκριμένης ειδικότητας στα πλαίσια των ΔΙΕΚ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε με αξιώσεις και να υλοποιήσουμε επιτυχώς το όλο εγχείρημα.

Καθώς η περιοχή ταυτίζει την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων της και κυρίως του  προϊόντος ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. με την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, η εκπαίδευση και η έρευνα αποτελούν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την επιτυχή παρουσία και καθιέρωση τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ στην πόλη της Ελασσόνας η λειτουργία της ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας – τυροκομίας, καθώς η περιοχή αποτελεί την καρδιά της κτηνοτροφίας και της  παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της χώρας μας , με αντιπροσωπευτικότερη  την παραγωγή του τυριού ΦΕΤΑ ΠΟΠ.

Για τον πρωτογενή τομέα η διάχυση της γνώσης και η εφαρμογή της στην παραγωγική διαδικασία αποτελούν τις πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης του. Η σύγχρονη απαίτηση για έναν πρωτογενή τομέα που επιβάλλει την παραγωγή και τεχνολογία τροφίμων συσχετισμένων με το επιχειρείν, βασίζεται υποχρεωτικά  στη γνώση και στα δεδομένα του παγκόσμιου γίγνεσθαι και μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως μέσω της λειτουργίας του ΔΙΕΚ «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» τοποθετώντας την κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική επαρχία Ελασσόνας σε κυρίαρχο ρόλο οδηγού που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του γαλακτοκομικού κλάδου.

Επειδή η λειτουργία ΔΙΕΚ  «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας»

αφορά όλους – ανεξαιρέτως – τους πολίτες και κατοίκους της Επαρχίας Ελασσόνας, οφείλουμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Βουλή των Ελλήνων μαζί με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ενώσουμε δυνάμεις ώστε το αίτημα που θα κατατεθεί απ’ τον Δήμο Ελασσόνας  να υποστηριχθεί αφ’ ενός απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα αφ’ ετέρου απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ελασσόνας.

Εν’ όψει αυτών αιτούμαι από εσάς κ. Δήμαρχε όπως συγκαλέσετε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας με θέμα ημερήσιας διάταξης   «Λειτουργία ΔΙΕΚ  Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στην Ελασσόνα για το επικείμενο ακαδημαϊκό έτος.

Για το σκοπό αυτό προτείνω όπως κληθούνε όλοι και όλες οι κ.κ Βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Περιφερειάρχης και οποιοσδήποτε θεσμικός φορέας εσείς κρίνετε».

Previous ArticleNext Article