Ελασσόνα

Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι μηλοπαραγωγοί Αγιάς και Ελασσόνας

Με την παρουσία δεκάδων τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάς, αλλά και της Ελασσόνας, οι μηλοπαραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών διαμαρτυρήθηκαν σήμερα, Τρίτη 15/11, ζητώντας στήριξη από την Πολιτεία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν.


Η κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών έγινε ταυτόχρονα σε οχτώ συνολικά περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στο πλαίσιο απόφασης που ελήφθη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά.
Κεντρικό αίτημα στην κινητοποίηση η διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και με τη νέα ΚΑΠ για τα μήλα, καθώς και η στήριξη των αγροτών για να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής.

Μεταξύ των αιτημάτων της σημερινής κινητοποίησης περιλαμβάνεται:
-Να ισχύσει ως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.
-Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.
-Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
Στο συλλαλητήριο της Αγιάς, χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρ. Μαρούδας, ο αντιδήμαρχος Αγιάς Ν. Ντάγκας, ο Β. Σιμούλης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κισσάβου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρίτσας Β. Τσακνής κ.α.
Εν τω μεταξύ με παρέμβαση τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, χαιρετίζουν και στηρίζουν τις σημερινές αγωνιστικές συγκεντρώσεις και τα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών και αγροτοπαραγωγών άλλων προϊόντων των Δήμων Αγιάς, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ελασσόνας.

Τέλος οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “ΛΑ.ΣΥ”. Θεσσαλίας, “καταγγέλλουν την καταστροφική για χιλιάδες μηλοπαραγωγούς και άλλους βιοπαλαιστές αγρότες πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που εκτόξευσε σε μεγάλα ύψη το κόστος παραγωγής (ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα, φάρμακα, κ.α), μείωσε δραστικά το εισόδημα τους, αφού με την άρνηση της να θεσπίσει κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού, τους αφήνει έρμαιο στους βιομήχανους και μεγαλέμπορους, που τους αναγκάζουν να πωλούν τα προϊόντα με ανοιχτές και πολύ χαμηλές τιμές, ενώ οι λαϊκές οικογένειες τα αγοράζουν πανάκριβα”.
Την στήριξη της στον αγώνα των αγροτών εκφράζει και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, η οποία χαρακτηρίζει “δίκαιο και αναγκαίο τον αγώνα για την ίδια τους την επιβίωση, αφού οι μηλοπαραγωγοί όχι μόνο δεν βγάζουν μεροκάματο, αλλά μπαίνουν και «μέσα», εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους παραγωγής. Ενώ πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι και με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, που αγοράζουν τα μήλα σε τιμές κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς δηλαδή να ξέρει ο παραγωγός πόσο και πότε θα πληρωθεί”.

ertnews.gr

Previous ArticleNext Article