Ελασσόνα

Στον Όμηρο με 1,65 έκλεισε το πρόβειο γάλα ο συνεταιρισμός Λιβαδίου Ελασσόνας, «σπάει» η σιωπή ανοιχτών τιμών

Συμφωνία για 4.000 τόνους πρόβειου γάλακτος στα 1,65 ευρώ το κιλό έκλεισαν οι συνεταιριστές από το Λιβάδι Ολύμπου με τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, ενώ στο ίδιο ντιλ, προβλέπεται τιμή 1 ευρώ το κιλό για το κατσικίσιο γάλα.

Η παραπάνω συμφωνία αναμένεται να λειτουργήσει ως αφετηρία εξελίξεων, πιθανά προς όφελος των παραγωγών, καθώς, δίνει των τόνο της πορείας που θα πρέπει να ακολουθήσει φέτος η αγορά, με βάση, τόσο τα υψηλά κόστη (ζωοτροφές, ενέργεια) όσο και τη ζήτηση που παρουσιάζει η φέτα, κυρίως στη διεθνή αγορά.

Η τιμή για το πρόβειο γάλα είναι τα 1,60 ευρώ, συν 5 λεπτά πριμ για τους συνεταιριστές, όπως εξηγεί στο Agronews ο Μπάμπης Τζέγος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λιβαδίου. Αντίστοιχα για το γίδινο γάλα η τιμή διαμορφώνεται στα 95 λεπτά + 5 λεπτά πριμ για τους συνεταιρισμένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία προέκυψε έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, αφορά σε 3.700 κιλά πρόβειο γάλα και 300 κιλά γίδινο, ενώ θα έχει διάρκεια μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι συνεταιριστές έλαβαν  διαβεβαίωση από τον Όμηρο ότι σε περίπτωση που η τιμή στο πρόβειο γάλα υπερβεί τα 1,60 ευρώ (τιμή χωρίς το πριμ των 5 λεπτών για τα μέλη του συνεταιρισμού), τότε θα τους καλύψει τη διαφορά. Σε αυτή τη φάση θα δοθεί με επιταγές μια προκαταβολή στους αιγοπροβατοτρόφους της τάξης του 40%, η οποία θα καλύπτει τους μήνες Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και θα αντιστοιχεί σε ένα ποσό 500.000 ευρώ για κάθε μήνα. Συνολικά η συμφωνία υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι από το Λιβάδι, τα 55 μέλη του συνεταιρισμού που σχηματίζουν 34 εκμεταλλεύσεις με πάνω από 20.000 ζώα, δεν δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συμφωνία. Όπως θα πει ο κ. Τζέγος, η κατάσταση που είχαν σχηματίσει άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που είχαν ανακοινώσει τιμές γύρω από τα 1,45 και 1,50 ευρώ το κιλό, δεν άφησε πολλά περιθώρια για διεκδίκηση υψηλότερων επιπέδων. «Βάλαμε ένα σκαλοπάτι για να πάνε πιο ψηλά άλλοι» θα αναφέρει.

Η συμφωνία δημιουργεί ένα προηγούμενο και οι εξελίξεις των επόμενων ημερών αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της δυναμικής ανόδου που μπορεί να κρύβει η δεδομένη συμφωνία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άλλος συνεταιρισμός της περιοχής, ο Βοσκός βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για το γάλα των μελών του, ενώ την ίδια στιγμή, σε επαφές βρίσκονται οι παραγωγοί του συνεταιρισμού στα Καλύβια Ολύμπου με την εταιρεία Μπέλας – Ελληνική Γαλακτοκομία Βερμίου, με τις συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ανάμεσα σε εκπροσώπους του συνεταιρισμού και της εταιρείας να μην καταλήγουν σε κάποια συμφωνία. Οι πληροφορίες θέλουν τους αιγοπροβατοτρόφους από τα Καλύβια να διεκδικούν τιμή 1,65 ευρώ το κιλό, αντίστοιχη με το ντιλ στο Λιβάδι, ενώ φαίνεται πως το ενδιαφέρον των βιομηχανιών είναι υψηλό.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κλείσει μια σημαντική συμφωνία και ο Γάλα Ελάςς, για  μεγάλη ποσότητα γάλακτος.

Η κοινή ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος και του Συνεταιρισμού Λιβάδι Ολύμπου αναφέρει:

Κοινή ανακοίνωση ΟΜΗΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕΒΕ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

Με ιδιαίτερη χαρά ήρθαμε σήμερα σε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, Η ΟΜΗΡΟΣ Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ και ο Γαλακτοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου Ολύμπου. Πρόκειται  για μια συμφωνία ορόσημο, η οποία έρχεται να επισφραγίσει τις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών. Από την μία η ΟΜΗΡΟΣ αφουγκραζόμενη τους κτηνοτρόφους του Λιβαδίου  και τις ανάγκες αυτών και από την άλλη μεριά ο Συνεταιρισμός,  αφουγκραζόμενος  και αυτός τις απαιτήσεις της ΟΜΗΡΟΣ έθεσαν από κοινού μια τιμή για το πρόβειο και γίδινο γάλα.

Και οι δύο πλευρές πιστεύουμε ότι καλύπτονται με βάση την λογική και τα δεδομένα της αγοράς, οι ανάγκες τόσο των παραγωγών, όσο και της βιομηχανίας. Με τα παραπάνω δεδομένα επετεύχθη η συμφωνία για την προμήθεια 4000 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος στην τιμή των 1.60€ για το πρόβειο γάλα και 0.95€ για το γίδινο γάλα σύμφωνα πάντα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.

Ευχόμαστε σε όλους, παραγωγούς γάλακτος και μεταποιητές, μια καλή παραγωγική και επιτυχημένη χρονιά με ανάπτυξη για το εθνικό μας προϊόν Φέτα ΠΟΠ και την εθνική μας οικονομία.

Με τιμή,

ΟΜΗΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕΒΕ,

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

agronews.gr

Previous ArticleNext Article