Λάρισα

Στο Υπ. Εργασίας τα ασφαλιστικά των δημοσιογράφων της περιφέρειας με πρωτοβουλία του Χρ. Κέλλα

Ασφαλιστικά θέματα του δημοσιογραφικού κόσμου της περιφέρειας απασχόλησαν τη συνάντηση της Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνας Καρασιώτου, με τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα και το προεδρείο της διοίκησης του Επικουρικού Ταμείου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Λαρισαίου πολιτικού στο Υπουργείο Εργασίας, ο πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου ΕΤΑΣ Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας – Εύβοιας Σωτήρης Κέλλας και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χορταργιάς, έθεσαν το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσιογράφων των Ταμείων της περιφέρειας και την εναρμόνισή τους με τις ισχύουσες για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

Συζητήθηκε, επίσης, η ασφάλιση δημοσιογράφων σε ιστοσελίδες και εβδομαδιαίες εφημερίδες της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι οι ως άνω δημοσιογράφοι, έχουν κύρια ασφάλιση στον ΕΦΚΑ Διεύθυνση πρώην ΙΚΑ και όχι στη Διεύθυνση ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν έχει τροποποιήσει το  καταστατικό του για να τους δεχτεί, αλλά και γιατί στη βασική εγκύκλιο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ εγκύκλιος 19/2017) δεν αναφέρονται στους ειδικούς πίνακες με τις εισφορές προς την κύρια ασφάλιση, με συνέπεια να μην υπάρχουν κωδικοί ΚΑΔ κλπ.

Η Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιμετώπισε θετικά τις παραπάνω προτάσεις και δεσμεύτηκε να τις επεξεργαστεί άμεσα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Επί τάπητος τέθηκε, ακόμη, η ασφάλιση στα επικουρικά ταμεία της περιφέρειας και όχι στο ΕΔΟΕΑΠ, των δημοσιογράφων, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) μέχρι δύο εργοδότες.

Η κ. Καρασιώτου απάντησε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης του αιτήματος.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ. Κέλλας, μετέφερε στη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, την μεγάλη αναστάτωση, που έχει προκληθεί σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά. Αιτία, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία καταργεί τις πρόωρες συντάξεις ανδρών και γυναικών στα 56 και 58 έτη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 25ετή υπηρεσία το 2011 και το 2012, αλλά και τις πρόωρες, στα 55 και 60 έτη, για τις γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα, με 25ετία το 2010, ορίζοντας τα 62 έτη ως βάση για μειωμένη σύνταξη.

Από την εν λόγω γνωμοδότηση, πλήττονται μεταξύ άλλων, περίπου 2000 εκπαιδευτικοί, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων, που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις, τα επόμενα χρόνια, υπολογίζεται σε 5000 – 6000.

Η κ. Καρασιώτου επεσήμανε στον κ. Κέλλα, ότι το Υπουργείο εξετάζει κάθε δυνατή λύση για να διευθετηθεί το ζήτημα και να μην “ακυρωθούν” αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων.

 

 

 

Previous ArticleNext Article