Λάρισα

Στο Υπ.ΑΑΤ με Δημάρχους Αγιάς και Τεμπών, Κέλλας σε Γεωργαντά: Ενίσχυση σε κάστανο και μήλο

Τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κάστανου και μήλου, δύο δυναμικών προϊόντων με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, επεσήμανε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, με την συνδρομή των δημάρχων Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα και Τεμπών, Γιώργου Μανώλη.

Λίγες ώρες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λαρισαίος πολιτικός πέρασε εκ νέου το κατώφλι του Υπουργείου, αυτή τη φορά μαζί με τους δημάρχους, ζητώντας την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, που πλήττεται δραματικά, μετά την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τη συρρίκνωση των αγορών διάθεσης των προϊόντων τους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και το μέλλον των καλλιεργειών.

Κάστανα

Αναφορικά με το πρόβλημα διάθεσης των κάστανων στις αγορές, λόγω και της πρωτοεμφανιζόμενης προσβολής μέρους της παραγωγής από μύκητα, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τους Λαρισαίους, ότι προγραμματίστηκε συνάντησή του με επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, για να διερευνηθούν τα αίτια εμφάνισης ασθενειών και να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να μην κινδυνεύσουν μελλοντικά οι καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας επεσήμανε την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας της Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, με σκοπό την έγκαιρη και προληπτική αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.

Σχετικά δε, με τη διαφαινόμενη φετινή απώλεια παραγωγής, ζήτησε την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, για να ενισχυθεί το εισόδημα των καλλιεργητών, πρόταση, που εξετάζει θετικά ο Υπουργός.

Μήλα

Ο κ. Κέλλας τόνισε επιτακτικά, την αναγκαιότητα διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, (ΠΟΠ ή μη), καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται στη δίνη δυσάρεστων εξελίξεων και αστάθμητων παραγόντων, όπως η κλιματική κρίση, η έλλειψη εργατών γης και οι προβληματικές εξαγωγές, κυρίως στην αιγυπτιακή αγορά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβεβαίωσε, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης συνολικά της μηλοπαραγωγής στο νέο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

*Στη συνάντηση στο Υπ. ΑΑΤ παρευρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Τεμπών Θανάσης Βλάχος και Γιώργος Ντόντος, ο προϊστάμενος Περιβάλλοντος του Δήμου Αγιάς κ. Παπακώστας και σύμβουλοι των δυο δημάρχων.

 

Previous ArticleNext Article