Λάρισα

Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» περιουσίες Λαρισαίων

Ηλεκτρονικοί «εφιάλτες» ξεκίνησαν, για δεκάδες Λαρισαίους μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών. Επιχειρήσεις, οικόπεδα, καταστήματα αλλά και κατοικίες βγαίνουν στο «σφυρί» και ο προβληματισμός είναι έντονος.

Μετά από έξι μήνες που «είχε να χτυπήσει το σφυρί» οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης παίρνουν και πάλι μπροστά.

Το μορατόριουμ το είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να προφυλαχθούν οι πιο ευάλωτοι δανειολήπτες στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.

Ήδη οι τράπεζες έχουν πάρει θέση συνθέτοντας τη λίστα με τα ονόματα των δανειοληπτών που θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες, τράπεζες και funds δεν αναμένεται να προχωρήσουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε κινήσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία, αν και από 1η του επόμενου μήνα υπάρχει πλήρης απελευθέρωση.

Η μεγάλη μάζα πλειστηριασμών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά πολλά ακίνητα.

Μέσα στην πλατφόρμα εμφανίζονται, όπως καταγράφει το Larissanet.gr, πολλές κατοικίες, οικόπεδα, πάρκινγκ, αποθήκες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις στην ΠΕ Λάρισας. Κάποιες εμφανίζονται ως προς την κατάσταση της διαδικασίας να είναι σε αναστολή, άλλες είναι αναρτημένες ενώ υπάρχουν κι εκείνες που είναι έτοιμες προς διενέργεια.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τιμές πρώτης προσφοράς πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ υπάρχει και ξενοδοχείο με τιμή πρώτης προσφοράς τις 800.000 ευρώ.

Παράταση;

Σύμφωνα ωστόσο με χθεσινό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr, tον τρόπο για να βάλει… στον πάγο μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2022, περίοδο «ύποπτη» και για πρόωρες εκλογές, τους πλειστηριασμούς κατοικιών των φτωχότερων νοικοκυριών αναζητεί η κυβέρνηση και, σε κάθε περίπτωση, καλείται να δώσει νομοθετική λύση στο πρόβλημα μέχρι το τέλος του μήνα και πριν την ενεργοποίηση για τα φυσικά πρόσωπα του νέου πτωχευτικού νόμου από την 1η Ιουνίου.

Για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί, η κυβέρνηση έχει αφήσει τους τελευταίους μήνες μετέωρη τη διαδικασία για την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δηλαδή του ιδιωτικού οργανισμού, ο οποίος θα αναλάμβανε από την 1η Ιουνίου να αγοράζει τις κατοικίες φτωχών οικογενειών που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και να τις εκμισθώνει στους οφειλέτες, ώστε να αποτρέπονται οι εξώσεις.

Έτσι, έχουμε φθάσει δύο εβδομάδες πριν την έναρξη εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου για τους ιδιώτες (ήδη εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις), χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας.

Αυτό το κενό αφήνει μετέωρα δεκάδες χιλιάδες δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, καθώς οι τράπεζες θεωρητικά θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να βγάλουν τις κατοικίες «στο σφυρί», χωρίς όμως οι δανειολήπτες να έχουν τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για προσφυγή στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ώστε, τουλάχιστον, να αποφύγουν την έξωση.

Πηγή: larissanet.gr

Previous ArticleNext Article