Λάρισα

Στο «φως» «θησαυροί» της τοπικής ιστορίας

Στο «φως» έρχονται πολύτιμα, γνωστά και άγνωστα, στοιχεία της τοπικής ιστορίας μέσα από το διήμερο

1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, που οι εργασίες του ξεκίνησαν χθες Σάββατο στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή.
Το Συνέδριο διοργανώνει ο Δήμος Ελασσόνας σε συνδιοργάνωση με την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Όμιλο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Τις εργασίες της χθεσινής πρώτης μέρας άνοιξε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η Ευαγγελία Ράπτου, PhD δρ Επιστημών της Αγωγής – Ειδίκευση στην Κοινωνική Λαογραφία, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, που στάθηκε στη φιλοσοφία του Συνεδρίου, ευχόμενη το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας να γίνει ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της περιοχής. Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, σε σύντομο χαιρετισμό τόνισε πως βούλησή μας είναι να επαναφέρουμε την τοπική ιστορία στο προσκήνιο για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και να εμπνευστούμε από αυτή. Να δεσμευτώ ότι το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας δεν θα παραμείνει εκδήλωση μίας φοράς αλλά θα αποτελέσει την αρχή για να καθιερωθεί ως θεσμός». Τις εργασίες χαιρέτισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλης. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ανοίγοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, τόνισε: «Αυτό που γίνεται στην Ελασσόνα είναι ελπιδοφόρο και βέβαια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στηρίζει αυτήν τη διοργάνωση, που αποτελεί τεράστια συμβολή στην τοπική ιστορία.
Εισηγήσεις έγιναν από τους Γεώργιο Νακούλα, Βασίλειο Τσολάκη, Εξάρχου Ουρανία – Παπαναστασούλη Γραμμάτω, Νίκο Τάχατο, Αθανασία Ντάλλα, Κώστα Σπανό, Απ. Ποντίκα, Μαρία Βουβούση, Γεώργιο Μπαλή, Κορίνα Πάντου, Ευάγγ. Τσακνάκη, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με την προβολή ντοκιμαντέρ για τη Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας από τον γνωστό ερευνητή – αρχιτέκτονα Βασίλειο Τσολάκη. Ανάμεσα στις παρουσίες ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Πέτρος Τσακνάκης, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Γιάννης Νάνος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημ. Αβρανάς, αυτοδιοικητικοί, ο πρωτοπρεσβύτερος του Βλαχογιαννίου π. Γεώργιος Νακούλας, ο πρόεδρος του Αναπττυξιακού Οργανισμού Ν. Λάρισας ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Λευθέρης Φουρκιώτης, ερευνητές, φορείς της περιοχής, κ.ά. Σήμερα οι εργασίες που μεταδίδονται ζωντανά στο κανάλι του Δήμου Ελασσόνας στο youtube https://tinyurl.com/j372tdt8. θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 13:45.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr

 

Previous ArticleNext Article